Външно предлага 740 секции зад граница

OFFNews 08 септември 2022 в 12:06 1141 0

Иван Кондов

Снимка БГНЕС/архив

Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР

Над 740 секции ще бъдат разкрити зад граница за парламентарните избори на 2 октомври според анализ на Министерството на външните работи (МВнР).

Това заяви постоянният секретар и председател на Работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов, цитиран от БТА. Той обясни, че предстои Централната избирателна комисия (ЦИК) да разгледа някои предложения на общностите зад граница, като броят на секциите може да достигне до 760. 

По думите му все още няма разрешение за разкриване на секции в Германия, Австрия, Италия и Канада, тъй като те дават разрешение за разкриване на секция на точен адрес, но въпреки това има формално съгласие за провеждането на вота през октомври на тяхна територия.

Преди решението на ЦИК очакваме във Великобритания - 120 секции, Германия - 77, Турция - 165, а Европа - 415 и Америка - 70. И добави, че над 4000 членове насекционни избирателни комисии предстои да бъдат назначени, заяви Зам.-председателят на Работна група „Избори“ Калин Анастасов. Цад граница вот ще се проведе в 62 държави.

Подадените заявления за гласуване извън страната са малко над 50 хил. , като това е с 5 хил. по-малко от предишните избори през ноември 2021 г. На миналите избори гласуваха над 230 хил. души, при подадени 55 хил. заявления. В зависимост от нивата на активност, ще видим колко граждани ще бъдат дописани, обясни Кондов. 

Кондов отбеляза, че на изборите през октомври в чужбина ще се гласува с 525 машини в 290 секции, като в по -голямата част ще има 2 машини. По думите му това са със 100 машини повече от предходните избори през ноември 2021 г. От представените данни от МВнР по време на брифинга стана ясно, че в 244 секции ще се гласува с две машини, а в 52 секции с една машина. 

Анастасов отбеляза, че предстои да бъдат изпратени около 700 хил. бюлетини и изборни книжа за изборите през октомври, както и че ще бъдат назначени 4200 души, членове на СИК. Кондов пък добави, че на тези избори, след отпадането на Закона за извънредното положение, няма да може да се гласува с изтекли документи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови