Какво трябва да знаем за бюлетината - инфографика

Smartigraphs 25 май 2014 в 14:30 3241 1

SmartiGraphs е образователен проект на група млади политолози, чиято основна цел е да представи обществено значима информация по възможно най-достъпен и атрактивен начин – чрез графична визуализация наречена „инфографика“. За предстоящите Евроизбори SmartiGraphs са подготвили информационна кампания, с която искат да предоставят на читателите си цялата нужна информация, за да могат да направят своя избор. Кампания ще се публикува на сайта www.smartigraphs.com, както и в OFFNews.

Тази година с промените в изборното законодателство се промени и самата бюлетина. Новите елементи в нея може да видите тук:

Какво има в бюлетината?

Бюлетината за евроизбори 2014 в горния и долния десен ъгъл има уникален номер. В лявата част на бюлетината са изписани всички партии, коалиции и независими кандидати в последователността на изтеглените от тях номера. За да дадете гласа си за определена партия трябва да отбележите със съответен знак квадратчето, което е до името й. Следователно, ако партия W е с номер 55 в бюлетината, то трябва да маркирате съответното поле с номер 55.

Как се случва префетенциалният вот?

От дясната страна на бюлетината е полето за т.нар. преференциален вот или възможността да гласувате за конкретен кандидат. Това поле не е задължително за попълване, т.е. ако не отбележите своя избор тук, то бюлетината ви няма да бъде превърната в невалидна. Това поле е възможност да пренаредите листата от кандидати. В него са посочени номерата на кандидатите от партията/коалицията като те са 17 на брой, равни на квотата на България в Европейския парламент.

Какъв е смисълът от преференциалния вот?

Ако избраният от вас кандидат на партия W с номер 55 е поставен на 17 място, а според вас той трябва да бъде избран да представя страната в Европейския парламент, то именно с преференциалния вот може да направите това. Даването на глас за отделния кандидат става отново с отбелязване на съответния номер, с който кандидата е записан в листата. Във всяка секция ще има изложени списъци на участващите в изборите партии, коалиции и независими участници, както и на всички отделни кандидати и техните номера в бюлетината. Така че не е нужно да ги учите наизуст.

Сценарии за валидна и невалидна бюлетина за евроизбори 2014

Важните неща, които не трябва да забравяте, за да е валидна вашата бюлетина са следните:

-Може да гласувате само за една партия, коалиция или независим кандидат
-Може да дадете своя преференциален вот само за един кандидат
-Не излизайте извън очертанията на квадратчето и кръгчето
-Не драскайте, не пишете и по никакъв начин не увреждайте бюлетината (като на кандидат-студентски изпит не оставяш знаци J)
-Не пускайте празна бюлетина

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews