Лесно ли е да си колоездач в София?

Разговор с Николай Александров, който редовно подава сигнали до Столична община за нередности по велосипедната инфраструктура

Ружа Райчева 26 август 2023 в 07:00 1695 0

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Разговор с Николай Александров - активен велосипедист, на който редовно му се налага да подава сигнали до Столична община за нередности по велосипедната инфраструктура в града.

Какъв е опитът ви със Столична община – реагира ли се на сигнали за проблеми по велоалеите?

Има някаква реакция, но тя е изключително бавна и недостатъчна. Мога да дам за пример сигнал от март за липсваща маркировка на велопътека, която беше маркирана 4 месеца по-късно. Дори не съм сигурен дали я възстановиха заради моя сигнал.

Мога да дам и пример с велосипедните светофари, които имат някаква техническа особеност, позволяваща да се завъртат в различни посоки. Това създава проблеми на възлови кръстовища. Получих отговор от Столична община (СО), че от фирмата, която отговаря за поддръжката на светофарите, са запознати с този проблем, и ако виждаме такива светофари - да подаваме сигнали. Това, че знаят за този проблем не го решава по никакъв начин обаче.

Какъв е смисълът да подавам сигнал, ако мога сам да го завъртя? Има конкретен пример с кръстовището на бул. "Пенчо Славейков" и бул. "Витоша", където лично запознах представители на СО с този проблем. Опитвал съм се да го подам по друг начин – до момента няма резултат. Наскоро се направи ремонт там. Имаше период, в който много трудно се завърташе светофара. Като цяло на това натоварено кръстовище има неразбиране за това как работи светофарът.

Кои велосипедни проблеми в София бихте подредили в топ 3?

Недобрата свързаност, да не кажа липсваща, на изградените велотрасета, дали ще са алеи или ленти. Липсата на връзка между тях е много сериозен проблем. От 5 години активно карам в града. За мен не е проблем да минавам през кръстовища като "Лъвов мост", а не по велосипедното трасе, защото е с три светофара, забавя, освен това не може да се завие във всички посоки. Повечето ми приятели се притесняват да карат на такива места, защото им се вижда опасност. Може би заради опита ми съм уверен, но действително това е голям проблем – не са достатъчно безопасни дори и изградените алеи.

Подавал съм сигнал за изкъртени делинеатори, които отделят велосипедните ленти от основния трафик - получих отговор, че са възложени за възстановяване. Това беше през април. Досега няма реакция. Продължавам да подавам сигнали.

Какви възможности за велосипеден отдих край София ползвате? Възможно ли е човек да излезе извън града с колело?

Зависи къде живее - може, ако живее в място близо до изградена велосипедна алея. Ако трябва от Люлин да се предвижи през града, в която и да било посока, човек би се отказал. Това важи за всяко друго направление – да излезеш от единия до другия край на града с колело е просто мисия невъзможна. Изключително изморително, мен лично ме отказва. Има райони като Панчарево и Кокаляне, които за мен лично са недостъпни. Трябва да мина 20 км през града, за да стигна дотам евентуално.

Като голям плюс мога да отбележа официалното разрешаване на превоз на велосипед в градския транспорт. Това е нещо, което малко хора знаят. Същото е с БДЖ, ползвал съм услугите им, имат ясни условия, за да прикачат велосипеден вагон и да се предвижи човек безопасно с железопътен транспорт извън града. БДЖ не са го обявили ясно на сайта си обаче.

Лично аз не притежавам автомобил и затова е проблем за мен да достигна от единия до другия край на града, защото е демотивиращо. Ако искате да излезете на приятен велопоход, разходка, целта е човек да се отпусне и разтовари, а не да се измори докато стигне.

Какви са впечатления ви от изграждането на велосипедни алеи в града? Строят ли се велоалеи по направления, които ползвате с велосипед?

Ползвам си велосипеда от вкъщи до работа и обратно, но напоследък промених маршрута си така, че да ползвам максимално алеи. Преди ползвах лентата по бул. "Тодор Александров", която е много опасна и тясна, там автомобилите летят с рекордни скорости, но за съжаление не виждам какво се прави по този въпрос.

След като беше изградено, или по-скоро – нарисувано, велосипедното трасе по бул. "Сливница" от бул. "Константин Величков" до бул. "Христо Ботев" аз започнах да ползвам това трасе, защото е значително по-широко. И там има дупки и неравности, също съм подавал сигнали и очаквам отговори и някакви действия. Дори при лек дъжд там се задържат локви, които за велосипедистите не са никак приятни. Случвало ми се е да трябва да изчакам тролейбуса да мине, за да не бъда изкъпан от локва.

Как се информирате за намеренията на Столична община за развитието на велосипедното движение? Предоставя ли общината информация за предстоящо изграждане на велосипедна инфраструктура, събития, обсъждане на проекти?

Тази информация от страна на СО става по-ясна единствено около местни избори. Тогава започват да се представят някакви идейни проекти, но без конкретика в общия случай. Доколкото знам от години насам се прехвърлят пари за велоалеи, които са частично неизразходвани и човек не може да намери информация какво реално е свършено, да не говорим за осезаема промяна в инфраструктурата.

Търся информация, но не е достъпна, нито в необходимите подробности. Човек трябва много надълбоко да се зарови и пак е възможно да не стигне до цялата информация. Сайтът на общината определено е доста хаотичен – там има много информация, но е доволно скрита и не е логично подредена.

Този документ е създаден по проект BG05SFOP001-2.025-0196 „Велосипедно око за София - наблюдение на политиките и мерките за градска мобилност в София, с фокус велосипедното движение“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф Медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския Съюз и Управляващия Орган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика