Георги Ангелов: Кабинетът ще тегли заем, за да оцелее няколко месеца

02 юли 2013 в 10:40 2206 6

Георги Ангелов. Снимка: БГНЕС
Георги Ангелов. Снимка: БГНЕС

Обявеният от финансовия министър Петър Чобанов ремонт на Бюджет 2013 г. е решение с лоши последствия и е начин кабинетът да си финансира още няколко месеца живот, коментира икономистът на "Отворено общество" Георги Ангелов.

Според него изявлението на Чобанов, че има дупка от 2 млрд. лв. в бюджета е меко казано изненадващо, особено на фона на излезлите часове по-рано положителни данни за фискалния резерв, показващи липса на „дупка” и наличие на излишък.

Икономистът смята, че няма как причина за недостига да е социалният пакет, който кабинетът на Пламен Орешарски гласува, защото първо не е в сила все още и второ – твърди се, че той ще бъде осигурен с преразпределяне на средства, а не с нови разходи.

Георги Ангелов се опасява, че ако се емитира нов държавен дълг ще се тръгне по спиралата на спад във външните инвестиции и изпращане на лоши сигнали към европейските пазари.

„Откакто се видя, че България няма да има стабилно правителство дългосрочните лихви и рисковата премия се повишават и това е още от първия ден след изборите”, коментира Ангелов.

Ангелов беше категоричен, че нов дълг ще доведе до икономическа нестабилност, заради по-високите разходи за лихви, плащания по главницата и оттам – рисковата премия на страната.

„Миналата година Орешарски каза, че бюджетът е подценен и ако се засилят дейностите на митниците и на НАП ще има още повече излишък. Излиза, че трябва да има с 1 млрд  лв. повече, а те казват, че има 1 млрд. дупка”, напомни Георги Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови