Строежът в Балкана спрян, кметът на селото - уволнен

Милен Енчев 07 юни 2013 в 17:01 4705 3

Река Луда Камчия при с. Дъбовица. Снимка: Мария Канева
Река Луда Камчия при с. Дъбовица. Снимка: Мария Канева

Проектът за 335-метрова бетонна стена в р. Луда Камчия в сунгурлрското с. Дъбовица, който предизвика протести на местните жители, е спрян, научи OFFNews от кмета на община Сунгурларе Георги Кенов.

В началото на седмицата, когато общината бе обещала да направи среща между проектантите на стената и жителите, всъщност бе подготвена първа копка - със свещеник и "публика", докарана от общината. Екипът, заедно с избраната строителна фирма, обаче бяха посрещнати от пореден протест на местните. Тогава кметът на Сунгурларе, по-рано непреклонен за строежа, даде заден ход и обяви, че проектът се спира.

Днес Кенов потвърди, че проектът няма да се осъществи в този си вид. "Категорично го спираме, това не ми е самоцел", каза кметът и гневно добави: "повече проект няма да има там". След което поясни, че тъй като проектът е с евросубсидия от оперативната програма "Регионално развитие", може общината да загуби финансирането. Кенов все пак каза, че общината ще се опита да го преработи и в края на месеца има среща с министерството на регионалното развитие (МРРБ) по въпроса.

Стената бе предвидена за защита от наводнения, а цената й бе определена на около 800 хиляди лева. Решение на проблема с наводненията е било поискано от самите жители на селото през 2006 г. Проектът е направен през 2010 г., но местните жители (около 50 души през зимата), както и наследниците на къщи в селцето, почиващи тук - около 250 души, научили за него едва през 2012 г. Когато вече проектът е бил одобрен с решение на бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас) и всички други институции, и срокът за обжалване отдавна е изтекъл.

Протестиращите имат две основни възражения срещу проекта. Първо, според тях в този си вид той няма да е адекватен, тъй като е правен през 2010 г. - 2 години преди голямото наводнение тук, когато рекордна 6-метрова вълна е наводнила част от селото. В настоящия си вид стената би оставила незащитени последните къщи на селото и би насочила водната стихия право към тях, твърдят те. На срещата в началото на седмицата проектантът на стената Николай Лисев от софийската фирма "Нинка - ХМ" се е съгласил с този аргумент и е казал, че не е бил уведомен за последвалия потоп през 2012 г.

Второ, стената - 335 метра дълга и висока до 6 метра, би наложила изсичането на множество стари дървета край реката, би променила драстично облика й, а при строителството ще бъдат прогонени видрите в реката (които са сред видовете, опазвани в двете местни защитени зони в мрежата "Натура 2000") и други диви животни в местността. От инициативния комитет, в който има и инженери, предлагат алтернативно решение на проблема - прочистване на речното корито (което фигурира и в настоящия проект) и прокопаване на "байпас", второ речно русло през незалесен участък, което да отбива при нужда високите води на реката.

Още на следващия ден след провалената първа копка кметският наместник на с. Дъбовица Вълчо Витанов е бил уволнен. Тогава Георги Кенов е подписал заповедта за отстраняването му. Пред OFFNews Кенов коментира, че мотивът му е системни провинения на наместника, в това число, че е "ходил пиян на работа". Кенов каза, че още през декември е смятал да го махне и тогава му е дал "последно предупреждение".

Витанов отрече да е пиянствал. "Причината всъщност е спирането на проекта. Кметът смята, че аз съм организирал протестите, защото информирах хората. През декември, когато бе решил да подпише уволнението ми, той ми го обясни в прав текст: заради пропадането на проекта", коментира отстраненият кметски наместник. И добави: "още при подготовката на проекта не бях съгласен и подписах становище за него, което не съвпадаше с това на общината - то е с дата 3 декември 2010 г". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!