Защо е скъпа водата: Още инвестиции, вдигат заплати. КЕВР бил длъжен да ги увеличава с 15% годишно до 2026

50% от разходите на ВиК дружествата били за заплати

Ружа Райчева 11 януари 2024 в 12:14 2479 0

Шефът на КЕВР Иван Иванов

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Шефът на КЕВР Иван Иванов

50% от разходите на ВиК дружествата отиват за заплати. Според председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов заради сключено споразумение регулаторът е длъжен да увеличава възнагражданията във ВиК с по 15% годишно до 2026 г. 

Това стана ясно по време на изслушване на шефа на Комисията по енергийно и водна регулиране (КЕВР) в парламента по искане на Антоанета Цонева, Стела Николова, Илина Мутафчиева и Катя Панева от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Поводът е обявеното 15% средно увеличение на цените на ВиК услугите от 1 януари

Антоанета Цонева обясни, че в нормативната уредба на КЕВР ключов елемент е т.нар. социална поносимост - цена, над която не би следвало да се вдигат сметките за потреблението на вода.

Тя поиска да разбере от Иван Иванов по какъв начин се изчислява средният месечен доход на семействата, защото в доклада на КЕВР за нуждата от вдигане на цената за ВиК услугите има статистически грешки от 5-20% в оценката на средния доход.

"Защо потребителите остават с впечатление, че единствено и само нараства цената, без това да е обвързано с качеството, и цели райони стоят без вода?", попита Антоанета Цонева. 

Иван Иванов отвърна, че причината за повишаване на цената в страната се дължи на няколко "незаобиколими" фактора. 

В бизнес плана на всяко ВиК дружество за периода 2022-2026 г. е заложено постепенно нарастване на средствата за инвестиции. КЕВР е длъжен ежегодно да увеличава заплатите в сектор ВиК с 15%, обясни председателят на регулатора. 

"Ние сме длъжни да изпълним това национално споразумение за ежегодно увеличение на служителите на ВиК. Над 50% от разходите на дружеството отиват за заплати на служителите", каза Иван Иванов. 

Друга причина за скока в цените на водата е високата инфлация. За периода юни-ноември 2023 г. инфлацията в България е била 10,9%, посочи председателят на КЕВР.

Шефът на КЕВР обясни, че т.нар. лицензионен режим в енергетиката дава възможност, когато не се изпълняват изискванията за предоставен лиценз, той да бъде прекратен, а ВиК дружеството - въведено в нормална експлоатация. 

"В случая е невъзможно това да се направи от КЕВР. Ние ежегодно извършваме проверки и налагаме санкции на дружествата, които не са постигнали съответните показатели, заложени в бизнес плана", каза Иван Иванов. 

На въпрос относно проблемите с водоподаването и липсата на налягане по ВиК мрежата на места Иванов напомни, че преди десет години в 10-годишен план за развитие на ВиК сектора е било отчетено, че са необходими 11 млрд. лв. инвестиции за тотална модернизация на мрежата. 

"Водопреносните тръби изцяло са минали своя срок на нормална експлоатация. За да бъдат подменени, са необходими средства, които трябва да се осигурят. Те могат да дойдат от европейски средства", обясни Иван Иванов. 

Той каза, че на фона на тези планирани 11 млрд. лв. в бизнес плана на ВиК, за последните десет години в сектора са били инвестирани едва 267 млн. лв. "Как ще направим тази революционна промяна в услугите за ВиК средства с тези пари?", попита Иван Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки