Венко Сабрутев: Ако Радев наложи вето на бюджета, обявява война на хората

Йорданка Веселинова 28 ноември 2023 в 12:56 1432 1

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Венко Сабрутев, ПП-ДБ

"Ако президентът наложи вето върху държавния бюджет, това означава, че той обявява война на хората."

Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев. Изказванено му е по повод вчерашната заплаха на Радев, който призова НС "да озапти Василев", защото иначе щял да наложи вето на план-сметката. Държавният глава още заяви, че финансовият министър планирал да разпродава държавни земи. По-късно Асен Василев обвини президента, че си служи с фалшиви новини. Той прогнозира още, че ако на финансовата рамка бъде наложено вето, то страната ще влезе в 2024 г. без бюджет.

Днес Венко Сабрутев припомни, че служебният кабинет на Радев отказа да внесе бюджета за 2023 г. и заради това той бе приет със седем месеца забавяне. По-рано Росица Велкова, министър на финансите от последния служебен кабинет, бе предложила бюджет с дефицит от над 6%.

"Само и заради управлението на Асен Василев няма дефицити и фалити", заключи Сабрутев.

Бюджетната процедура в парламента обикновено отнема около месец. Днес законопроектът се обсъжда на първо четене в ресорната комисия, като очакванията са да мине в зала до края на седмицата. Дори и при съкратени срокове най-рано план-сметката ще бъде приета в последните работни дни на годината. Със сроковете Радев ще може да наложи вето дни преди началото на 2024, което означава, че има шанс новата година да започне без бюджет. Според Закона за публичните финанси без актуализация и в тази хипотеза държавата разполага с 1/12 от средствата по миналогодишния бюджет за всеки месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков