Служебният кабинет форсира приемането на бюджета въпреки НЕ-то от тристранката

OFFNews 27 април 2023 в 17:35 1529 0

Служебният министър-председател Гълъб Донев влиза в залата за заседание на Министерския съвет. Пред него е министърът на финансите Росица Велкова.

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Служебният министър-председател Гълъб Донев влиза в залата за заседание на Министерския съвет. Пред него е министърът на финансите Росица Велкова.

Служебното правителство се събира спешно на извънредно заседание утре заради трите бюджета: държавният, здравният и на общественото осигуряване за 2023 г.

Известие за това дойде от правителствената пресслужба този следобед, след като вчера кабинетът проведе редовното си заседание, в което трите точки нямаше как да бъдат включени, но утре това е възможно. Причината е, че преди гласуването от МС по законопроектите за държавния бюджет, за бюджета на НЗОК и на държавното обществено осигуряване трябваше да се произнесе Националният съвет за тристранно сътрудничество. Тристранката, която включва националните синдикални и работодателски организации, днес също заседава извънредно за бюджетите, но не ги одобри.

По нито един от проектите засега няма съгласие. Основна причина за това е големият бюджетен дефицит (от 6,4 на сто от БВП) и отдалечаването на членството на България в еврозоната поради това. (Още за мотивите на социалните партньори вижте ТУК).

НЕ-то от тристранката обаче не блокира процеса. Утре трите проекта ще бъдат гласувани, след което те ще бъдат внесени в Народното събрание и депутатите ще имат последната дума по текстовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки