Парламентът покри Орешарски за "Южен поток"

Елица Мартинова 11 декември 2013 в 09:27 3856 6

Пламен Орешарски на контрол пред депутатите.
Пламен Орешарски на контрол пред депутатите.

 

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ министър-председателят Пламен Орешарски да бъде поканен за изслушване в Народното събрание във връзка с позицията на Европейската комисия по въпроса с "Южен поток".

От ГЕРБ настояваха изслушването на Орешарски да бъде първа точка за днес.  Идеята им обаче бе отхвърлена с 67 гласа за, 88 "против" и 9 "въздържал се".

Бившият енергиен министър Делян Добрев аргументира предложението на опозицията с факта, че през последните седмици парламентът научава само от медиите за решенията на кабинета и за реакциите на Европейската комисия.

Депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков обаче контрира опозицията с твърдението, че за да се проведе изслушване на премиера, първо трябва да бъдат оповестени официално гледните точки и на кабинета, и на ЕС.

"Съгласен съм, че проблемите за "Южен поток" са от национално и европейско значение, но за да имаме пълна информация за това, първо трябва да знаем каква е истинската позиция на ЕК. На 18 декември предстои среща на енергийния министър Стойнев с комисаря по енергетиката на ЕК Гюнтер Йотингер. Да изчакаме тези срещи, на които министърът ще изложи нашата официална позиция, ще чуем аргументи, и едва тогава да пристъпим към това", призова Ерменков и допълни, че опозицията се държи като " безнадеждно влюбена девойка, която използва всяка възможност да се види с неосъществената си любов от прламентарната трибуна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков