Вигенин: ЕС не може да решава за "Южен поток"

OFFNews 07 декември 2013 в 10:21 6682 118

Кристиан Вигенин, външен министър.
Кристиан Вигенин, външен министър.

 

Проектът "Южен поток" не е нещо, което Европейският съюз (ЕС) или Европейската комисия (ЕК) решават, обяви външният министър Кристиан Вигенин в предаването "Животът и други неща" по БНТ.

Според него това е въпрос на споразумение между Русия и част от страните членки на ЕС.

"Това е важен проект и за България, и за останалите страни по трасето. Аз вярвам, че ако интересът от руската страна остане, "Южен поток" ще бъде реализиран", коментира още Вигенин.

Преди дни от Европейската комисия обявиха, че двустранните договори на България и останалите европейски държави с Русия за изграждането на газопровода „Южен поток” са в нарушение на законодателството на ЕС и трябва да бъдат предоговорени от нулата.

Според външния министър това писмо не спира проекта. Това беше едно заявление, което предстои да бъде анализирано - конкретните детайли и какво точно притеснява ЕК, смята Вигенин.

От наша гледна точка изискванията на Европейския съюз са спазени, но нека следващата седмица да анализираме какво точно има предвид ЕК, уточни той.

Кристиан Вигенин призна, че е възможно да се стигне до предоговаряне на проекта и това да забави строителството на тръбата.

Той признава също, че проектът не е изгоден за Украйна, но напомни, че всяка страна търси своя интерес. 

Външният министър обаче е категоричен, че "Южен поток" не е основният проблем за членството на Украйна в ЕС и се надява да няма връзка между оплакванията на държавата и намесата на Европейската комисия.

По думите на Вигенин ситуацията в Украйна не трябва да се драматизира, защото страната има достатъчно опит за справяне с тази ситуация.

"Най-доброто развитие от гледна точка на България е политическите лидери да започнат диалог и да договорят в разумен срок споразумението за асицииране на Украйна към Европейския съюз.

За нас е важно Украйна да бъде в европейската орбита. Това е важно и икономически, и политически, и от гледна точка на българите, които живеят там", обяви външният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика