КТБ се оплака на ЕК, че Пеевски я дестабилизира, а БНБ бездейства

OFFNews 26 юни 2014 в 12:54 10157 18

КТБ е изпратила писмо до председателя на Европейската комисия с молба за защита срещу злонамерен атаки срещу нея, съобщава брюкселското англоезично издание Europolitics.

Според информацията на 24 юни банката е изпратила писмо до Жозе Мануел Барозу, в което обвинява "притиворечивия политик" Делян Пеевски, че чрез медиите си тиражира слуховете за лошо управление на КТБ.

В документа банката отрича да работи в нерегламентирани връзки със съдебната система и обвинява асоциацията на банките, БНБ и българската държава, че не са предприели действия да спрат слуховете и да успокоят вложителите, които се наредиха на опашки пред клоновете, добавя Europolitics.

От пиар отдела на КТБ не можаха да потвърдят има ли такова писмо, тъй като цялата кореспонденция в момента минава през квесторите от БНБ. От централната банка не отговориха на запитването ни дали са в течение с писмото.

Според банката атаките срещу нея нарушават европейското законодателство и по-конкретни Директива 2003/6/ЕС за търговията с вътрешна информация и манипулация на пазара, регулация (EU) 596/2014 и Директива 2014/57/EU за налагане на санкции за престъпления, допълва Europolitics.

Изданието пише, че ЕК е отговорила, като е посочила, че тези въпроси са в компетенцията на БНБ, а "българските власти са предприели бързи и решителни действия" да спрат развитието на тези събития. "Наблюдаваме изкъсо ситуацията", е казал говорител на Комисията.

Линк към оригиналната статия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews