Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Корнелия Нинова спира със заповед исканото от телекомите увеличение на цените

OFFNews 23 декември 2021 в 15:20 7182 4

Снимка Стопкадър БНТ

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова издава заповед, с която се забранява увеличението на цените на услугите на мобилните оператори.

Нинова съобщи за решението си на брифинг след среща с представители на граждански организации за защита на потребителите.

Проведената днес среща бе по повод обявеното увеличение на цените на услугите на телекомите. Във вторник стана ясно, че А1 и Теленор планират вдигане на цените с процента на инфлациятавчера това обявиха и от Vivacom.

Министърът на икономиката и индустрията акцентира, че КЗП се е произнесла по казуса и според комисията исканото увеличение представлява нелоялна търговска практика.

Нинова обясни, че мобилните оператори искат да увеличат цените два пъти - за 2020 и за 2021 г., накуп през януари и това да се отрази във февруарските фактури.

Тя бе категорична, че ако телекомите не се съобразяват със заповедта, която ще издаде, то министерството ще предприеме всички нужни действия:

"Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови мерки, с които да не допуснем това. Те са няколко: налагане на глоба е най-малкото, тя е в размер от 1 000 до 30 000 лева. Но и второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако заповедта ни бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение, тоест да не се пристъпва към увеличение на цената."

Вицепремиерът заяви, че потребителите са най-уязвими, но и най-беззащитни.

На срещата присъства и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той е на мнение, че операторите се опитват да стигнат до злоупотреба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2007

4

Ковид ПЛАНдемия

24.12 2021 в 16:52

Що да не стане, бе zrg? Лъжат непрекъснато, има увеличавания пак така, а сега и официално вдигане? Бас държа, че ако обявената инэлация е 3%, тия ще опънат сметките много повече!

4000

1

zrg

23.12 2021 в 16:38

Хайде да видим как ще стане това.

Това комумнье нещо помириа "власт" и се размечта. Ще има драми скоро май май.

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews