КЕВР няма да отлага повече новите цени на тока

OFFNews 28 юли 2015 в 11:26 3785 5

КЕВР няма да отлага повече новите цени на тока

Няма законова възможност решението за цените на електроенергия да бъде отложено отново.

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) пред журналисти след открито заседание Комисията. Поводът за него беше искането на бизнеса повишаването на тока да бъде отложено повторно, докато не се намери решение за проблемите в енергетиката.

Шефът на енергийния регулатор обоснова мнението си със закона за енергетиката. "В него беше записано, че в ценовия регулаторен период, който приключва на 30-ти юни за цените на електрическата енергия, може да се удължи със срок до 1 месец от датата на изтичане на периода”, обясни той.

Иванов допълни, че на 31 юли КЕВР ще оповести ценово решение, което ще влезе в сила от 1 август.

На въпрос възможно ли е да се запазят досегашните цени за електроенергия, председателят на КЕВР отговори, че ще се определят нови цени и това е причината да се говори за нов ценови период. „Има промяна за този 1 месец, защото бяха предприети определени действия и на 31 юли, когато обявяваме ценовото решение, ще оповестим подробно какви са промените и ефектите, възникнали от тях”, допълни още Иванов.

Междувременно бизнесът обяви нови протести заради предстоящото поскъпване на тока от 1 август. Националните работодателски организации ще излязат на протест на 29 юли в 29 града, а в шествията ще се включат служители в над 1000 предприятия. Заедно с тях на протест ще излязат и синдикатите, които са недоволни срещу създадения фонд за компенсиране на дефицита в НЕК, в който всички енергийни производители трябва да внасят 5% от приходите си от продажба на ток. Според профсъюзите това ще влоши състоянието на държавните енергийни дружества.

Преди месец по настояване на премиера Бойко Борисов поскъпването на тока беше временно отложено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика