Фирма на Цветан Василев купи 47,5% от акциите на "Петрол" за само 100 млн. лв.

Вероника Шербанова 11 декември 2013 в 17:32 10239 62

Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ
Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ

Фирма на Цветан Василев изкупи 47,5% от акциите на „Петрол“ само за 100 млн. лева.  

Купувач на акциите е „Алфа Кепитъл“ АД, а сделката е сключена на 2 декември за 103 млн. лева, стана ясно от седмичния бюлетин на Централния депозитар. Закупените акции на „Петрол“ са притежание на „Петрол холдинг“.

51,5 млн. от акциите на „Петрол“ са продадени от частния съдия-изпълнител Мариян Петков на цена от 2 лева - много под пазарната.

Дружеството „Алфа Кепитъл“ е регистрирано през юли тази година, като негови учредители са „Сентрал Техно Инвест“ ЕАД и „Афлик България“ ЕАД.

Проверка в Daxy установи, че „Сентрал Техно Инвест“ е собственост на „ТЦ ИМЕ ВЕСТ“ ЕАД, чийто едноличен собственик е „ТЕХНОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР-ИНСТИТУТ ПО МИКРОЕЛЕКТРОНИКА-/ТЦ-ИМЕ/".

Проверка на собствеността на „ТЕХНОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР-ИНСТИТУТ ПО МИКРОЕЛЕКТРОНИКА-/ТЦ-ИМЕ/" пък установи, че 49% от дружеството са притежание на фирмата на Цветан Василев „БРОМАК“ ЕООД. Останалите 51% са собственост на „КЕН ТРЕЙД“ ЕАД.

Между май 2008 г. и юни 2009 г. едноличен собственик на „КЕН ТРЕЙД“ е „БРОМАК“. След това дружеството преминава в ръцете на офшорката „ТРЕЛЕКС ИНВЕСТМЪНТС“, където следите се губят, но управляващите лица не се променят.

Другият учредител на „Алфа Кепитъл“ - „Афлик България“, е притежаван от дружеството „Afflick Limited”, регистрирано във Великобритания. „Афлик България“ е регистрирано на улица „Дебър“ 17 в София, където беше седалището на притежаваното от Цветан Василев дружество „БРОМАК“.

В момента акциите на „Петрол холдинг“ са разделени между Денис Ершов, притежател на 47,5%, Митко Събев, притежател на 47,5%, и Александър Мелник, собственик на 5% от дружеството.

В момента е в ход и завършването на сделката за закупуване на акциите на Ершов и Мелник от страна на милиардера Кирсан Илюмжинов.

На 4 декември с решение на Окръжен съд – Стара Загора е наложен запор на продадените акции и е спряно вписването на сделката в Централния депозитар. Решението е вследствие на подадена от собственика на 47,5% от акциите на „Петрол Холдинг“ Денис Ершов молба за спиране на сделката.

В молбата Ершов посочва, че „Петрол“ не е вземал решение за продажба на акциите, а предлагането им е станало с помощта на неверни и неистински документи.

Съгласно правилата на Българската фондова борса няма как да бъде получена информация за това кой е предложил за продажба пакета и кой е купувачът на този пакет, пише Ершов в молбата си до Старозагорския съд, като допълва, че сделката може по закон да бъде оспорвана в тридневен срок от обявяването й в БФБ и преди вписването й в Централния депозитар.

Сделката обаче се появи в седмичния бюлетин на Централния депозитар, въпреки решението на Окръжния съд в Стара Загора. 

Сделките на борсата по закон са неотменяеми и особено след вписването на прехвърлянето на акциите в Централния депозитар, което намалява начините за излизане от ситуацията.

Свързахме се с представителя на Кирсан Илюмжинов в България Борис Деворкин за повече информация и коментар относно продажбата на акциите.

Деворкин обаче е категоричен, че към момента няма повече информация по случая.

Не знаем защо сделката е била вписана в бюлетина на Централния депозитар, при положение, че има решение на съда. Разпратили сме запитвания до Комисията по финансов надзор и други служби, за да получим повече информация и очакваме отговори. Надявам се до края на седмицата да има повече информация по въпроса, заяви той.

В същото време един от членовете на Съвета на директорите на „Петрол“ АД Орлин Тодоров изпрати до медиите декларация от името на ръководството на „Петрол“ АД, „Нафтекс Петрол“ ЕООД и „Елит Петрол“ АД, според която твърденията на Ершов са неверни, а продажбата е станала по принудителен съдебен ред заради дело срещу „Петрол Холдинг“.

„Новоназначените членове на Съвета на директорите на „Петрол Холдинг“ АД, разпространяват пред различни държавни институции твърдения за извършена борсова измама и използване на неистински документи във връзка с борсовата продажба на акциите на „Петрол Холдинг“ АД в капитала на „Петрол“ АД от датата 2 декември 2013 г., които твърдения считаме за абсолютно неверни и крайно злепоставящи доброто име и репутацията на дружествата от Групата „Петрол“, се казва в декларацията.

По думите му продажбата на акциите е по принудителен съдебен ред след заведено още през 2011 г. дело срещу „Петрол Холдинг“ АД за неизпълнени парични задължения и наложен запор върху същите акции.

„Вследствие на съдебното изпълнение акциите бяха предложени за свободна продажба на борсата, като бяха реализирани повече от 190 сделки – все обстоятелства, които не могат да поставят под съмнение законността на борсовата продажба и които са добре известни на същите лица, въпреки преднамерените им опити да заблудят институциите, че били някакси „измамени“. Нещо повече, новоназначените членове на Съвета явно проявяват крайна незаинтересованост към тежкото финансово състояние на „Петрол Холдинг” АД и неговите дъщерни дружества, предвид че не са потърсили контакт с кредиторите на дружествата, между които и редица банки, като приключилото съдебно изпълнение се явява също пряка последица от тази незаинтересованост“, допълва Тодоров.

Книжата, собственост на "Петрол Холдинг" са заложени като обезпечение за кредит от 86 млн. долара, отпуснати на "Елит Петрол" от КТБ и ЦКБ.

Потърсихме съдебно решение, с което акциите се пускат в продажба на Българската фондова борса, но не успяхме да намерим такова.

Според ръководството на дружествата от Групата „Петрол“ новоназначените членове на Съвета на директорите в „Петрол Холдинг“ са се добили по съмнителен начин със скандални съдебни актове – решението на Окръжния съд във Варна за назначаването на членовете на Съвета и определението на Окръжния съд в Стара Загора за „опита за спиране на борсовата сделка по „евентуален“ бъдещ иск, с неясна претенция, насочен срещу „Петрол“ АД, което дружество дори не е страна по сделката и не може да бъде ответник по иска, нямат нито правното, нито моралното основание да изразяват твърденията си".

"Ние заявяваме, че ще се противопоставим решително на всички техни опити да злепоставят дружествата от Групата „Петрол“ и да накърняват репутацията ни, която сме изграждали със сериозни усилия и дългогодишна работа", завършва декларацията на Орлин Тодоров.

Така на практика споровете за собствеността на "Петрол" не спират въпреки продължаващите с години дела. 

В средата на ноември Варненският окръжен съд постанови, че Денис Ершов става изпълнителен директор на "Петрол Холдинг", а от ръководството на холдинга са заличени имената на Митко Събев, Орлин Тодоров и Стоян Кръстев.

Денис Ершов притежава 47,5% от “Петрол”. Неговият дял беше изкупен от милиардера Кирсан Илюмжинов заедно с дела на Александър Мелник от 5% в средата на юни миналата година. 

В края на миналата година обаче в Търговския регистър са подадени документи, според които делът от 52,5% е собственост на Сергей Батурин, а Илюмжинов не присъства в списъка със собствениците.

Името на Батурин присъства и в книгата на акционерите. Според временните удостоверения за собственост той също е притежател на този дял.

В документите присъстват и подписите на Денис Ершов и Александър Мелник, удостоверяващи, че са продали на Батурин своите дялове. Ершов и Мелник обаче отрекоха да са подписвали тези документи.

Представителите на Кирсан Илюмжинов в България Магомедхан Гамзатханов и Борис Деворкин обявиха на пресконференция в началото на годината, че сделката е станала със знанието и участието на Митко Събев и Орлин Тодоров.

На 19 юни Софийската районна прокуратура повдигна обвинения за използване на неистински документи на председателя на Съвета на директорите на „Петрол Холдинг“ АД Митко Събев и на изпълнителния директор на холдинга Орлин Тодоров.

Обвинения бяха повдигнати и срещу Сергей Батурин - за съзнателно използване на неистински или преправени документи, както и документи с невярно съдържание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!