ЕК потвърди за внезапните проверки в офиси на 'Газпром' в Германия

OFFNews 31 март 2022 в 13:51 1197 0

Снимка ec.europa.eu/

Европейската комисия потвърди днес, че на 29 март е извършила проверки в помещенията на няколко дружества в Германия за доставка, пренос и съхранение на природен газ.

Вчера беше съобщено, че европейските антитръстови регулатори са влезли на проверка в офиси на руската газова компания "Газпром" в Германия, като част от разследване на ЕК за ролята на газовия гигант за повишаване на цените на синьото гориво в Европа. 

В съобщение, публикувано от ЕК се казва, че Комисията се опасява, че инспектираните дружества може да са нарушили правилата на ЕС за конкуренция, които забраняват злоупотреба с позиция на пазара. Внезапните проверки са предварителна стъпка в разследването на предполагаеми антиконкурентни практики. А фактът, че ЕК извършва такива проверки, не означава, че дружествата са виновни за антиконкурентно поведение, нито предопределя резултата от самото разследване, пише още в съобщението.

ЕК отбеляза, че напълно зачита правото на защита, както и правото на дружествата да бъдат изслушани. Оттам уточняват, че няма законов срок за приключване на разследванията на антиконкурентно поведение, като продължителността им зависи от редица фактори, включително сложността на всеки случай, степента на сътрудничество на засегнатите предприятия с Комисията и обхвата на упражняване на правото на защита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков