Европейската комисия проверява офиси на ''Газпром'' в Германия

OFFNews 30 март 2022 в 20:31 3134 2

Снимка wikimedia

Офиси на руската газова компания "Газпром" в Германия се проверяват от европейските антитръстови регулатори като част от разследването на Европейската комисия.

Разследването е за ролята на газовия гигант за повишаване на цените на синьото гориво, съобщава Bloomberg.

Проверките са били извършени в Gazprom Germania GmbH и Wingas GmbH, които доставят около 20% от газа в Германия.

Европейската комисия съобщи, че "Газпром" трябва да се разследва приоритетно още преди началото на войната в Украйна. Структурата следи отблизо действията на компанията на газовите пазари. Комисарят по енергетиката Кадри Симсън каза пред Европейския парламент по-рано този месец, че изпълнителната власт на блока е във фаза на установяване на факти от разследването на възможно антиконкурентно поведение. 

Oт друга страна Русия многократно заявява, че не може да бъде обвинявана за скока на цените на газа на европейския пазар. Също така от "Газпром" смятат, че компанията отговаря изцяло на исканията на купувачите. 

Компаниите, за които е установено, че нарушават антитръстовите правила на ЕС, са изправени пред глоби до 10% от глобалния си оборот. През 2018 г. "Газпром" успя да избегне глоба, след като се съгласи да промени цените на газа и условията за доставка и да проправи път за конкурентите си в Източна Европа, пише Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

3

AAA

30.03 2022 в 22:43

Ми то е по-евтино да ползват рублите за гориво. Ще трябва газта да си я набутат от зад мизерните руснаци! Тия дори и на алкохол не носят - абсолютни нещастници ХА ХА ХА

12319

1

Чичо ви

30.03 2022 в 21:06

Търсите рубли май, а ? Бахти смешниците…