Девет банки готови да финансират заем за дълга към американските централи

OFFNews 07 декември 2015 в 14:56 3547 2

Снимка БГНЕС

Девет банки са готови да финансират Българския енергиен холдинг за заема от 650 млн. евро, необходим да покрие задълженията на Националната електрическа компания към двете американски централи, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

БЕХ е отправил запитване до 25 световни банки, като 9 от тях са потвърдили желание за пряко договаряне и са подписали споразумение за конфиденциалност. В момента се съставя график на преговорите и банките трябва да представят офертите си. Окончателно е изяснено обаче, че няма да се предоставя държавна гаранция за кредита, обясни Петкова. 

Със заема НЕК трябва да покрие задълженията си към американските централи, като веднага след това ще влезе в сила договорът за намаляване на цената за разполагаемост за следващите 10 години. 

Надявам се процедурата да бъде успешна и да се осигурят тези средства, които да дадат възможност да се отпуши по някакъв начин системата, да влезе свеж ресурс, коментира министърът.

Ако успеем да договорим заем, 325 млн. лева ще отидат веднага за "Мини Марица-изток", за да покрият задълженията на американските централи към тях. 

Петкова уточни, че вече са проведени разговори с една от двете централи, като е договорено крайният срок за погасяване на задълженията на НЕК да бъде удължен до 26 февруари 2016 г. С другата централа преговорите продължават. 

Започват и разговорите по получения междинен доклад от Световната банка за предстоящата либерализация на енергийния пазар, като Световната банка препоръчва преходен период за битовите потребители.

Предстои Министерството на труда и социалната политика да направи предложения, които ще се отнасят за хората, получаващи енергийни помощи. Българската независима енергийна борса ще започне тестова работа на 11 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков