БНБ затвори КТБ за 3 месеца. Плащанията замразени (видео и снимки)

Иван Искров: Муха и банка се убиват най-лесно с вестник

Александра Маркарян 20 юни 2014 в 13:47 24365 0

Иван Искров, БНБ

Снимка Сергей Антонов

Иван Искров

БНБ затвори Корпоративна търговска банка за 3 месеца с решение, взето днес от УС на БНБ и влязло в сила незабавно. Огласи го управителят на БНБ Иван Искров на пресконференция днес.

Всички плащанията са замразени. Клиентите ще имат достъп до сметките си отново след 3 месеца. Възможно е този срок да бъде съкратен - това зависи от преговорите с акционерите.

Днес банката бе поставена под специален надзор от БНБ заради риск от неплатежоспособност.

Искров коментира причините за състоянието на КТБ със следното изречение: "Муха и банка се убиват най-лесно с вестник".

Банката не е фалирала, категоричен бе управителят на БНБ днес. Тя е под контрола на БНБ и ще се управлява от двама квестори - Христина Стамова и Славяна Данаилова. Под тяхно ръководство и с наемането на външна одиторска фирма, за да няма спекулации, ще се направи пълна оценка на кредитния портфейл на КТБ, обясни Искров.

Днес УС на БНБ взе решение също да освободи от длъжност членовете на Управителния съвет на КТБ и на Надзорния съвет на банката (председател на Надзорния съвет беше Цветан Василев), както и да лиши от право на глас акционерите с над 10% дялове в КТБ.

Основният акционер (50.66%) от тях е фирмата на Цветан Василев „Бромак“.

На пресконференцията Искров даде да се разбере, че има проявен интерес от потенциален купувач на КТБ, но не даде подробности.

"Идеята ни е да се санира банката. Ако трябва, да се намали капиталът й и вече като един по-чист обект да се водят разговори с потенциални купувачи", каза Искров.

По-късно, в отговор на въпроси, той заяви, че все още не би могъл да даде детайли, защото става въпрос само за проявен интерес, а не за сериозно водени преговори.

Искров подчерта, че състоянието на КТБ няма да повлияе на останалите търговски банки в България, както и на валутния борд в страната.

Той допълни, че за ситуацията са уведомени правителството и държавният глава.

Искров бе категоричен, че БНБ не носи вина за случващото се с КТБ. "С ръка на сърцето ви казам, че БНБ няма вина. Не ни вменявайте такава", каза той и призова медиите да пазят авторитета на институцията.

Той обвини индиректно за сегашната ситуация медийните публикации срещу КТБ през последните дни и изтеклата информация за разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев (преди БНБ да потвърди официално за него, то изтече чрез анонимен източник в някои медии).

"По ред причини започна да се говори много около КТБ и един от нейните ключови акционери (бел. ред. Цветан Василев) през последните 10 дни, което предизвика тегления от понеделник насам. Което пък наложи в сряда да излезем с официално прессъобщение. Когато излязохме, излезе и Асоциацията на банките, с която се опихме да успокоим обществото и призовахме всички обществено-политически и медийни фактори да бъдат внимателни, когато се говори за банката. Веднага имаше реакция. Още същия ден понамаляха тегленията, така че вероятно нямаше да се стигне до днешната пресконференция, ако не се беше появила въпросната анонимка (за Цветан Гунев - бел. ред.), за която сте добре запознати, и обратно на призива ни за отговорност, включително една национална медия изчете тази анонимка, без да се е обърнала към БНБ".

Иван Искров обяви, че няма никакви притеснения за изхода от разследването срещу Гунев, но че заради изричното желание на адвокатите му не може да говори по същество.

"Имало обвинение срещу Цветан Гунев. Нека да не си бутаме къщата, без да има никаква необходимост. Много държави завиждат за състоянието на българския банков сектор... и сами да си обърнем лодката. Това значи, че сами не знаем какво правим", каза Искров.

В същото време Искров бе колеблив в отговор на въпроса дали БНБ ще съди медиите за въпросните публикации срещу КТБ и Цветан Василев и анонимното писмо за разследването срещу подуправителя на БНБ.

"Може и да помислим по този въпрос. Но какво ще помогне това? Разбира се, имаме и правна дирекция. Ще помислим дали да заведем дело", каза Искров.

Видео от пресконференцията на БНБ:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови

Още от Икономика

X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков