Боряна Калейн ще пропусне световната купа в София

OFFNews 23 март 2023 в 12:49 2816 0

Боряна Калейн

Снимка Анна Недкова/БФХГ

Боряна Калейн

Топ гимнастичката ни Боряна Калейн няма да участва на световната купа в София, която ще се проведе от 30 март до 2 април, съобщи федерацията по художествена гимнастика днес.

Боряна е почувствала здравословно неразположение, след като вчера е направила силна сутрешна тренировка. На следобедната тренировка обаче се е почувствала зле. Поискала е разговор с главния мениджър на националния отбор Бранимира Маркова и е изявила желание да почива до края на седмицата. Треньорското ръководство се е съобразило с желанието на Боряна.

На нейно място участие ще вземе Ева Брезалиева. България ще представи и Стилияна Николова. Пред родна публика ще играе и ансамбълът на България.

Преди броени дни Калейн се завърна от Световната купа в Атина, където завоюва трето място в многобоя. Първа там стана италианката София Рафаели, а втора - Стилияна Николова.

По-рано през март тя трябваше да участва в Гран при турнира в Марбея, Испания, но в последния момент щабът съобщи, че състезателката отпада заради вирусно заболяване. "Боряна се разболя след завръщането си от Гран При в Тарту (Естония). Тя е с висока температура и остър бронхит, което наложи спирането на тренировъчния ѝ процес в продължение на повече от седмица", обявиха от Българската федерация по художествена гимнастика.

Сходна ситуация имаше и през септември миналата година, когато Калейн не взе участие в Световното първенство, което се проведе в София. Тогава от федерацията отново обявиха, че тя е постъпила в болница с вирус и висока температура.

На Световната купа в София ще участват най-силните гимнастички и най-добрите ансамбли. При отборите ще участват 14 състава без Мексико и Азербайджан, които са с контузени състезателки. Индивидуалните гимнастички са 53 при жените. Сред отсъстващите са Дария Атаманов (Израел) и Дария Варфоломеев (Германия), които също са с травми.

Световната купа ще се проведе от 31 март до 2 април, като първите два дни състезанието е от 11.00 до 19.00 часа, а в неделя финалите са от 13.00 до 19.00 часа.

Входът е свободен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика