Най-мразеният отбор в Германия

OFFNews 07 февруари 2017 в 12:44 3535 0

Футболното хулиганство не е нищо ново в Германия, но когато насилието започне преди мач от Бундеслигата между два от най-силните клубове, това вече е нещо различно, започва материал на ВВС.

Камъните, бутилките и провокативните надписи от страна на феновете на Борусия Дортмунд олицетвориха отвращението на Германия към РБ Лайпциг. Отборът атакува местата за Шампионска лига още при първия си сезон в Бундеслигата. Омразата към новаците е по една причина - те са изцяло собственост на фирмата Ред Бул.

Транспарантите, използвани от феновете на Борусия като "Клане на биковете", "Ред Бул, враг на футбола", бяха сред най-меките обиди. Семейства от Лайпциг бяха нападнати, шест фена и четирима полицаи са сред ранените.

Едно от официалните лица на немския футбол Макс Еберл каза, че насилието е ужасяващо: "Няма значение дали харесваш РБ Лайпциг, или не, няма измъкване".

Защо са толкова мразени?

Един от таблоидите - "Берлинер Куриер", дори отказа да напише името на клуба в таблицата на първенството преди няколко седмици, използвайки обидното име "Dosenverkauf" (Продавачи на кенчета). Продаването на кенчета е в основата на бизнеса на фирмата-собственик на клуба.

Сред най-големите критици на Лайпциг е шефът на Борусия Дортмунд Ханс-Йоахим Ватцке, който казва: "Това е клуб, който е създаден с цел повишаване на приходите на Ред Бул, нищо повече".

Андреас Бишоф, блогър от Лайпциг, използва още по-силни думи: "Този клуб не е притежаван или спонсориран от компания, този клуб е като отдушник на една компания. Това е едно съвсем ново ниво на използване на спорта като маркетингово превозно средство".

От друга страна има и такива, които твърдят, че РБ Лайпциг е точно това, от което градът и околностите имат нужда.

Липсата от футбол в Бундеслигата в района от Източна Германия след обединението през 1990 година беше очевидна. Местната гордост Локомотиве има страхотни традиции, но едва този сезон се върна в Регионалната лига. В трада е основана Германският футболен съюз.  Лайпциг, предшественик на Локомотиве, е първият шампион на Германия през 1903 година.

Централният  стадион е най-големият в страната със своите 100 000 места. Те се препълват през великата за клуба 1987 година, когато отборът печели КНК след дузпи срещу Бордо. Стадионът беше разрушен след Световното през 2006 година, а във вътрешността му построен нов, носещ сега името "Ред Бул Арена"

Мнозина фенове си спомня още с носталгия за онези времена и отказват да приемат новия хегемон на града Ред Бул.

Как РБ Лайпциг се издигна толкова бързо?

Много хора виждат назначаването на мениджъра Ралф Рангник като повратна точка за отбора, който до преди това  прекара два разочароващи сезона в четвъртия ешалон в Германия. Като спортен директор и за кратко треньор той постигна три промоции за четири сезона. Ралф обича да купува играчи, които може да не са имали професионални договори до момента, но пък за сметка на това имат талант и бъдеще. Отборът му е най-млад в Бундеслигата със средна възраст 23 години.

Ралф също вярва, че това е правилното управление. Що се отнася до предположенията, че собственикът на Ред Бул Дитрих Матешиц играе голяма роля в клуба, спортният директор отрича. Те се виждат или чуват по телефона
само няколко пъти на година.

В отговор на критиките към клуба, че РБ Лайпциг е средство за продажба на енергийни напитки, мениджърът казва: "За нас това е напълно маловажно. Няма нищо общо с това, което правим".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews