Херта II - дублиращият отбор, който стори немислимото

Петър Петров 08 май 2024 в 20:04 2085 0

Кадър от финала между Херта II и Байер Леверкузен

Снимка Getty Images

Кадър от финала между Херта II и Байер Леверкузен

Дублиращите състави са аматьорски отбори, които обикновено нямат правото да се състезават в професионалните първенства и купи. В миналото обаче не е било точно така. Историята помни някои паметни моменти, а именно един от тях е финалът на Купата на Германия през сезон 1992-1993 г.

В наши дни сме свикнали дублиращият отбор да е място, където младите футболисти могат да получат повече игрово време и да се развиват по пътя към професионалния футбол. Един такъв отбор е Херта Берлин II. Той е резервен отбор на двукратния шампион на Германия и е основан през 1892 г. под името Hertha BSC Amateure. През 2005 г. то е променено на Hertha BSC II. Отборът се е състезавал в множество аматьорски лиги, като в последните години "обитава" Регионаллига Нордост - четвъртото ниво на немския футбол.

Херта II не може да се похвали с почти никакви успехи, освен няколко титли от долните дивизии и епизодични присъствия в третия ешелон. Една история обаче завинаги ще остане във фолклора на немския футбол. През 90-те години дублиращите отбори все още са имали правото да се състезават в турнира за Купата на Германия. По това време Херта се намира в трета дивизия и започва участието си в турнира с победа с 3:0 срещу отбора на Хейделберг.

В следващия кръг е елиминиран отборът ВФБ Лайпциг, който по-късно е познат като Локомотив Лайпциг. Херта надделява с 4:2 и жребият отрежда на осминафиналите да се изправят срещу Хановер. Достигането до тази фаза вече е смятано за огромно постижение, но най-хубавото за отбора тепърва предстои. Хановер повежда още в 4-ата минута, но това не сломява играчите на Херта. През второто полувреме падат цели 6 гола, като в 87-ата минута на мача Оливер Шмид оформя крайното 4:3 за дублиращия състав. 

Още по-драматичен е четвъртфиналният мач. Херта се изправя срещу Нюрнберг. Столичани откриват резултата, но в 89-ата минута той е изравнен и по всичко изглежда, че предстоят продължения. Съдбата обаче не мисли така, защото в ответната атака Даниел Леман отбелязва попадение и класира Херта II на исторически полуфинал.

Късметът там отново покрива отбора. На полуфинала се падат срещу Кемницер, който е другата изненада в турнира. Мачът започва напечено, като на полувремето Херта се оттегля с преднина от 2:1. През второто полувреме нещата утихват и Херта тихомълком се превръща в първия дублиращ отбор, който се класира на финал за Купата на Германия.

Големият финал се състои на 12 юни 1993 г. Мястото на събитието е Олимпиащадион в Берлин, а съперник на Херта е отборът на Байер Леверкузен. В състава на "аспирините" тогава личат имената на Улф Кирстен, Андреас Том, Рюдигер Фолборн и т.н. Главен съдия е легендарният немски рефер Маркус Мерк.

Не всяка приказка обаче има щастлив край. Така се случва и при Херта. Отборът изиграва добър мач, но Байер успява да сломи съпротивата им с гол на Кирстен в 77-ата минута. По този начин Байер Леверкузен печели първата си Купа на Германия, която е и единствената до този момент. Интересното е, че по-рано в турнира Леверкузен елиминира и първия отбор на Херта.

За Херта II остава разочарованието, но отборът постига нещо историческо. Тогава за първи път третодивизионен клуб стига до финала на турнира. През сезон 2007-2008 се налага забрана на резервните отбори да участват в Купата на Германия, като това прави и Херта II единствения тим с такова постижение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови