Емил Ангелов – Бабангида пред Nostrabet: Идват мачовете на истината за Левски, дано станем шампиони

OFFNews 01 октомври 2023 в 20:48 855 0

Снимка

Легендата на Левски, Емил Ангелов, даде ексклузивно интервю за сайта  Nostrabet.com. Бившият стрелец заяви, че постигната победа срещу Славия с 10 души на терена показва, че „сините“ са изградили здрав колектив, който е готов да се съревновава с най-добрите в България. Той похвали целия треньорски щаб, както и ръководните фактори в клуба, които са спомогнали за сглобяването на един много боеспособен състав.

Ангелов погледна и към предстоящите дербита с ЦСКА и Лудогорец. Според него именно в тези срещи ще се разбере дали Левски е готов, за да се бори за титлата. Легендата на „сините“ изказа възхищението си от публиката на столичния тим и заяви, че трябва да цари пълно единство между клуб и привърженици, за да се постигне бленуваната титла.

Здравейте, господин Ангелов! Колко важна беше победата на Левски срещу Славия, след като „сините“ бяха с човек по-малко много дълго време?

Хубавото е, че победата беше изразителна, с два гола разлика и много добро темпо с 10 души на терена. Имаше голяма мотивация и си личеше, че всички футболисти знаят перфектно какво трябва да правят през 90-те минути. Показаха характер след червения картон. Имаше добра концентрация и този мач показа, че Левски един от най-стойностните тимове в България в момента.

Атестат ли е за добрата работа на Николай Костов и екипа му това, че Левски победи, след като игра над 70 минути с човек по-малко?

Показа се един колектив и характер, което е радващо. В професионалния футбол е много трудно да се играе с 10 души, тъй като и физически може да възникнат проблеми. На Левски обаче не им беше проблем, че играха с човек по-малко, при това след изгонен халф. Знаем, че в тази част на терена вече се акцентира най-много. Момчетата се пребориха, головете бяха чудесни и показаха, че имат характер в трудните моменти.

По-голямата част от тези играчи вече са заедно от 1-2 години и показват постоянно израстване. Заслужава ли похвала и клубът генерално за изграждането на добра сплав между чужденци и българи?

Да, в момента отборът има чудесна сплав между българи и чужденци. Още по наше време, при Мъри Стоилов, е имало няколко чужденци, които обаче е трябвало да бъдат с добра класа, за да могат и българите около тях да показват най-доброто от себе си. Същото се получава и сега. И аз съм съгласен, че отборът е изграден добре, но все пак предстои още много работа. Тази победа беше важна, но има още много мачове, в които трябва да покажем, че сме сред най-силните тимове и заслужаваме да сме в челото.

Николай Костов, може би, беше приет с леко недоверие през лятото, но постепенно сякаш успява да склонява феновете на своя страна с добра работа и победи. Успя ли той да спечели феновете и футболистите?

За момента той се справя добре. Аз не съм човекът, който да му дава оценка. Не забравяйте, че около него има екип, който също работи здраво. Не бива да забравяме и Боримиров и Сираков, които също работят чудесно, за да подпомогнат каузата на клуба. Важното е екипът да е силен. Както каза Боримиров, да говорят по-малко и да работят повече. Мъри Стоилов също има много сериозно влияние, тъй като много от тези играчи са докарани от него именно. Ники Костов обаче се справя отлично и заслужава само похвали.

Предстои голямо дерби през уикенда срещу Лудогорец, а след това и идва дуел с ЦСКА. Тези ли две седмици ще покажат докъде наистина е стигнал Левски?

Да, точно това казах наскоро – предстоят мачовете на истината, в които Левски трябва да покаже, че е сред лидерите в първенството. Идват две тежки дербита и очаквам срещите с нетърпение. Ако успеят да се справят в тези два мача, значи тези хора биха си заслужили една титла.

Колко голяма роля ще имат фенове за предстоящия мач на „Герена“?

Феновете са изключителни. Никога не съм ги делил на сектори. Всеки един фен на Левски, дори по карикатура, е истински мъж, който подкрепя тима си докрай. В последните дни се говори за разделения, но всички си поддържат отбора. Нужно е единство и в това винаги се е криела силата на Левски – в единомислието на почитателите. Това са най-големите фенове в България. Много хора на Запад са се хващали за главата, когато са се срещали с публиката на Левски. Казвали са ми, че друга такава публика не са виждали никъде.

Лудогорец изпитва някои проблеми в момента. Дава ли това допълнителен стимул за другите клубове, че има как да бъде преборен тима за титлата?

Аз никога не съм делил тимовете в челото, тъй като, според мен, първите 4-5 състава всички са много силни, поддържат добро темпо на игра. Лудогорец си направи такова име, че уж всяка година е сигурен шампион, но според мен вече не е така. Не мога да коментирам проблемите на Лудогорец, но ще повторя, че всеки тим може да стане шампион, ако държи нивото през цялата година. Футболът е колективна игра и само по този начин може да се печелят титли и купи. Затова аз искам да видя силен колектив в Левски, който да се простира не само на терена, но и като цяло над целия клуб – треньори, играчи, ръководители и фенове. Когато всички тези части работят добре, няма да има проблеми.

Какъв Ви е коментарът за продължаващото напрежение между някои фенове и клубното ръководство?

Мисля, че може да се изглади. Аз не виждам някакви сериозни проблеми. По време на мача с Етър имаше някои неприятни неща, свързани с хвърляне на димки, но Сектор Б винаги са стояли твърдо зад клуба. Аз не смятам, че има разделение, тъй като феновете са си на всеки мач и тези приказки ги чувам само от медиите. Разединение е, когато има бойкот, а това сега не е факт. Другото не ме интересува, искам само единна публика и всички да се държим ръка за ръка. Не съм запознат дълбоко с настроенията сред феновете, но се надявам да няма никакво противопоставяне. Всички трябва да сме единни.

Изненадан ли сте от силните сезони на Локо Пловдив и Черно море и докъде смятате, че могат да стигнат те?

За момента се предстявят много добре и двата клуба. Играят добър футбол. Локо Пловдив изигра добър мач и в Разград. Ако продължат да трупат победи, то може накрая на сезона и да се борят за титлата. Не бива обаче да забравяме, че предстоят още много мачове, тепърва ще се срещнат с други силни тимове, които имат претенции за титлата. Който вече надделее в тези мачове, то за него ще може да кажем, че той заслужава титлата.

И за финал, господин Ангелов – една прогноза за това кой ще стане шампион в efbet Лига?

Аз се надявам Левски да спечели шампионската титла, защото клубът и феновете го заслужават. След дълъг период на лутане вече „сините“ започват да намират себе си и ще съм сред най-щастливите хора, ако се случи това нещо. Да не забравяме обаче, че има и доста други тимове, които се влагат максимално. Конкуренцията ще е жестока, но стискам палци за Левски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови