Кой е Щайнмайер - президентът на Германия, избран за втори мандат с пълно мнозинство

Фолкер Витинг - DW 13 февруари 2022 в 17:05 3018 2

Снимка Jesco Denzel / bundespraesident.de

Досегашният германски президент Франк-Валтер Щайнмайер бе преизбран за втори мандат с пълно мнозинство от гласовете на Федералното събрание. Той получи 1045 гласа от общо участвалите във вота 1 437 души - политици, медици, спортисти, артисти.

Това бе доста неочаквано: в края на май 2021-а иначе доста сдържаният Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че ще се кандидатира още веднъж за най-високия държавен пост. Тогава той аргументира това свое решение с желанието си да води страната напред към бъдещето. По думите му, в сегашната пандемия, донесла "страдания и мъка", Германия се намира в "повратна точка". Той би искал "да помогне раните да заздравеят", заяви Щайнмайер.

Президент за още пет години. Той не пожела да чака, докато го издигнат за още един мандат, каквато е практиката. И стана президент за още пет години.

Щайнмайер заложи на риска и спечели. Социалдемократът бе подкрепен от всички партии в управляващата коалиция - от ГСДП, от Свободната демократическа партия и от Зелените. Даже и консерваторите от ХДС/ХСС му засвидетелстваха доверието си и се отказаха да издигат свой кандидат за поста.

Диалог, единство, дебат

През първия си петгодишен мандат Франк-Валтер Щайнмайер показа, че може да бъде обединител и посредник. Че е човек, който умее да търси диалога и - особено в кризисни времена - намира верния тон.

По време на пандемията той се наложи като инициатор на дискусии по горещите обществени теми, в които участваха и политици от дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия". На последната такава дискусия от началото на януари т.г. темата бе "за" и "против" задължителните ваксинации. Поканени бяха и представители на антиваксърите.

Самият Щайнмайер не зае ясна позиция по въпроса. В началото на дискусията той уточни: "Като федерален президент няма да се позиционирам в този дебат за задължителните ваксинации". И така пропусна отново шанса да покаже кураж, да направи изявление и да даде възможност на обществото да спори по темата. Той водеше разговора много рутинирано, без нападки и провокации. Както се е проявявал през целия си първи мандат като президент.

Срещу забравата на историята и срещу десния популизъм

Франк-Валтер Щайнмайер достига кулминацията на политическата си кариера в началото на 2017-а година. Тогава - през февруари - той за първи път бе избран за президент на Федералната република, при това още при първото гласуване. Той прие избора с типичната за него усмивка, след което представи политическата си програма: срещу забравата на историята и срещу десния популизъм.

Може и да няма място за тревога, но популистите нажежават дебата като произвеждат "фойерверки със своите плашила", заяви във встъпителната си реч Щайнмайер, без обаче да посочва поименно "Алтернатива за Германия".

Четвъртият кабинет на Меркел - шедьовърът на Щайнмайер

Истинският тест за него дойде няколко месеца по-късно, когато след парламентарните избори през есента на 2017-а година лидерите на партиите не успяха да се договорят за управляваща коалиция и дори се очертаваха нови избори. Социалдемократите на Щайнмайер просто не желаеха повече да управляват в съюз с консерваторите от ХДС/ХСС.

Тогава Щайнмайер излезе с призив към тях да се отнесат сериозно към изборните резултати и да се договорят за работещо правителство. И пожъна успех: през март 2018-а бе съставен четвъртият кабинет на канцлерката Меркел - с участието на Социалдемократическата партия. В цялата история на Федералната република няма друг случай на такова успешно посредничество от страна на федералния президент, който по Конституция има предимно представителни функции във вътрешната и външната политика.

Президент с голямо сърце

Франк-Валтер Щайнмайер произхожда от семейство на дърводелец и работничка във фабрика. Роден е в Детмолд, завършил е право, а по-късно получава и докторска степен. През 1975-а година влиза в Социалдемократическата партия.

С бъдещата си съпруга се запознава в университета - Елке Бюденбендер също е следвала право. С нея е свързан и един епизод, с който Щайнмайер печели симпатиите на германците: в края на 2010-а година той дарява един от бъбреците си на своята болна съпруга. "Това нито е геройска постъпка, нито е подарък за съпругата ми", заяви тогава Щайнмайер.

Откритие на Герхард Шрьодер

Политическият талант на Франк-Валтер Щайнмайер е забелязан от Герхард Шрьодер много рано - още преди той да бъде избран за канцлер на Германия. Шрьодер става негов ментор и го назначава за шеф на канцеларията си. През 2015-а година канцлерката Ангела Меркел му поверява поста външен министър в коалиционното правителство на ХДС/ХСС и ГСДП.

Тогава Щайнмайер прави и следващата смела крачка на голямата политическа сцена - на изборите за Бундестаг през 2009-а той излиза срещу Ангела Меркел в надпреварата за канцлерския пост. Но се проваля сериозно: тогава социалдемократите взимат само 23 процента от гласовете, което е най-лошият им изборен резултат от Втората световна война насам. "Този резултат е лош ден за германската социалдемокрация", заяви тогава Щайнмайер.

На прага на втория мандат

В момента той е на 66 години. Като държавен глава е държал речи из цялата страна и е пътувал близо сто пътувания в чужбина, включително в България. Радва се на широка подкрепа както сред политиците, така и в обществото. Допитване от средата на януари показа, че 86 процента от германците смятат, че федералният президент "си върши работата по-скоро добре". А цели 81 процента са на мнението, че трябва да остане на поста си. Неговите силни страни са спокойствието и хладнокръвието. Може пък през втория си мандат да се превърне и във визионер - ще има на разположение цели пет години за целта.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

14.02 2022 в 10:48

йесс, какъв коментар як от Васе7

единството на представителите на цял народ няма значение при формирането на мнението. И яко генерализация жлъчна, направо да излизаме от ЕС

единствено ме притеснява , че Щайнмайер е социалдемократ, с всичките залитания по социална политика преди бизнес основи добри.

-1580

1

Bace7

14.02 2022 в 08:06

За Щайнмайер сме чували, но нищо различно от това, че е бездарен хипохондрик от шайката на Танте, която напълни Европа с първобитни мигранти, предизвика финансова, здравна и енергийна криза едновременно.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки