Световната антидопингова агенция разкри имената на 300 допингирани руснаци

OFFNews 15 декември 2017 в 10:51 17858 0

Световната антидопингова агенция (WADA) изпрати до международните спортни федерации имената на 300 действащи руски спортисти, заподозрени в употреба на допинг.

WADA е получила информацията чрез електронни записи от базата данни на Московската антидопингова агенция, които са били скрити от властите.

Смята се, че положителни проби на тези 300 спортисти от зимни и летни спортове, дадени в периода от 2012 до 2015 година, са били заличени като “отрицателни”. Първоначално се предполагаше, че в този списък са 10 000 имена, но сега са намалени.

Част от заподозрените спортисти може да участват на престоящата олимпиада в Пьончан 2018. На 12 декември Руският олимпийски комитет взе окончателно решение, че няма да бойкотира Игрите и ще подкрепи “чистите” спортисти, решили да участват под неутрален флаг.

И макар в Русия да не признават официално, че е съществувала система за допингиране, някои действия на властите показват, че приемат обвиненията. За това свидетелстват законодателни промени, които целят ограничаване на възможностите за практикуване на работа от треньори, замесени в нарушаване на антидопинговите правила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews