Първа световна титла за България в катеренето

OFFNews 31 август 2021 в 20:39 1122 0

15-годишният Николай Русев донесе първата световна титла за България в спортното катерене. Пловдивчанинът успя да преодолее конкуренцията и грабна златото при юношите в дисциплината боулдър от Световното първенство във Воронеж, Русия.

С участието си в Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки Николай Русев записа исторически успех за страната ни. Той се наложи във възрастовата група 14-15 години и така заслужи титлата световен шампион – първата подобна титла в българската история на този спорт.

Постижението представлява трета титла в боулдъра за Николай Русев от тази година. Преди шампионата във Воронеж българинът спечели златни медали от Европейското първенство в Перм и Европейската купа в Грац.

Днес той е завоювал и сребърен медал в комбинацията в последния ден на световното първенство. Шампион е Дилън Кънтримен от САЩ, а третото място е за Тимо Ужник от Австрия. Николай Ангелов е 5-ти в комбинацията, а Боян Киров – 9-ти.

В класирането по нации на световното първенство начело е отборът на САЩ с 4 златни, 3 среъбърни и 3 бронзови медала, следвани от Великобритания с 3 златни и 3 сребърни, и Япония с 3 златни, 2 сребърни и 3 бронзови медала. България е на 9-то място от общо 15 страни спечелили медали сред 38-те участнички в шампионата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки