Нургюл Салимова се размина със Световната купа

OFFNews 21 август 2023 в 16:54 4240 6

Шахмат

Снимка ФИДЕ

Нургюл Салимова не успя да направи последната крачка към Световната купа

Шахматната ни сензация Нургюл Салимова се размина със спечелването на Световната купа. Тя отстъпи в невероятно драматичния финал в Баку срещу рускинята Александра Горячкина, след като допусна грешка във втората партия от тайбрека и се призна за победена.

За Салимова утехата е, че спечели квота за турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година в канадския град Торонто. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа, както и победителката Горячкина.

За рускинята пък това е първа Световна купа, която печели от втори опит. През 2021 година тя загуби от сънародничката си Александра Костенюк. Година по-рано петкратната световна шампионка в различните възрастови групи при девойките игра и за световната титла при жените, но загуби мача с китайката Цзю Вънцзюн.

В днешния тайбрек по бърз шах българката бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми с белите в първата партия и загуба с черните във втората.

Първите две партии по класически шахмат в събота и неделя завършиха с ремита и по регламент в днешния се проведоха две партии по ускорен шах с контрола от 25 минути плюс 10 секунди за всеки ход.

В първата партия за деня, в която Салимова бе с белите фигури, двете направиха реми на 42-рия ход с трикратно повторение на позицията, инициирано от рускинята.

Както и във втората партия в неделя по класически шахмат, в която Салимова отново бе с белите, така и сега българката имаше много сериозно позиционно предимство. Салимова обаче отново се оказа притисната от времето, рискува да жертва качество, но след това пропусна факта, че Горячкина може да даде вечен шах и така се измъкне от критичната ситуация, в която бе изпаднала.

Във втората партия Салимова избра да играе вариант, в който от самото начало бе с пешка по-малко. Българката дълго време държеше равна позиция, но в ендшпила допусна грешка и се предаде на 105-ия ход.

Победителката в мача ще вземе 50 000 долара от общия награден фонд от 676 250 долара, докато загубилата финала ще получи чек за 35 000 долара.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Салимова при жените. По пътя си към него бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

6

г-н Балкански

21.08 2023 в 22:51

Бъдещето е нейно, след две - три години тя е следващият световен шампион при жените.

1000

4

Inminevski

21.08 2023 в 20:48

Може би сте способни да сътворите още по-негативно заглавие за невероятния успех на това младо момиче.

318

3

Valioka

21.08 2023 в 18:27

Браво! По-красива е, по-умна е, по-българка е... Това си е нашето момиче! Честно да си кажа - всеки успех на "суперчовеците" ме дразни страшно много. Ама много се дразня на всеки техен успех, ако не сте разбрали от предното ми изречение. Защото не го заслужават, защото са горделиви пияни смешници... Но, все пак са 140 млн., а ние сме само 6.5 млн. Така, че все едно - състезанието не е равностойно. Друг въпрос е, че руската школа е много силна в тея спортове - това няма как да го отречем. И все пак... Суперлативи - за мен тя е шампионката... Някой ще ме опровергае ли, освен Копейкин, разбира се...

1000

2

Терицио

21.08 2023 в 17:38

Браво,на това хубаво, талантливо момиче...само щастие му желая.Направи ме горд че съм българин.

1000

1

Strike

21.08 2023 в 17:18

Защо такова негативно заглавие?! Втора на световното си е връх! Браво на момичето! Кой можеше да си помисли за такъв успех преди? Бляскаво бъдеще я чака, спечели сърцата на всички!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика