Земи в Натура 2000 обявени за продан заради „небрежни“ чиновници

Елица Мартинова 02 октомври 2012 в 14:14 2242 0

Александър Дунчев:
Александър Дунчев: "Пожарът е заради умишлен палеж". Снимка: БГНЕС

Земите от „Натура 2000“ били включени в търга с компенсаторките, защото Министерството на околната среда и водите „пропуснало“ да издаде писмена заповед след решенията на Министерски съвет за тези територии.

Това каза за OFFNews Александър Дунчев от коалиция „За да остане природа в България“ след срещата си със земеделския министър Мирослав Найденов.

„РИОС-ите не вписват териториите в „Натура 2000“, докато Министерството на Нона Караджова не издаде писмена заповед. На практика това означава, че те не се съобразяват нито с решението на Министерски съвет, нито с това на Европейската комисия“, посочи Дунчев.

„Освен до проблеми като търга с компенсаторките, грешката в базата данни води и до пропуснати плащания от собствениците на земи в „Натура 2000“, за които МОСВ бави решенията си“, каза още Дунчев.

Той обясни, че земеделското министерство е поело ангажимент да запази предназначението на териториите от „Натура 2000“, които са продадени в търга с компенсаторките.

Става въпрос за земи около връх Богдан, засолени степи в Дунавската равнина и територии в Рила.

Към останалите защитени земи, обявени в търга, купувачите не са проявили интерес.

Дунчев уточни още, че е важно забраната за промяна на предназначение да важи и при препродаване на земите.

„В случай, че има други имоти, които обаче не са подадени своевременно и са част от европейската екологична мрежа, МЗХ поема ангажимент да не се променя предназначението и начина им на трайно ползване“, пише по случая пресцентърът на земеделското министерство.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика