В Трън на гости при бедните (Видео)

Нели Чолашка 05 ноември 2012 в 17:54 4295 6

Започнаха да раздават по 53 кг продукти на бедните. Снимка: БГНЕС
Започнаха да раздават по 53 кг продукти на бедните. Снимка: БГНЕС

Желанието на OFFNews.bg да провери наистина ли се раздават по близо 53 кг продукти на бедните и какво е качеството на боба ни отведе в Трън - единствения град от община Перник, в който в понеделник раздаваха помощи.

Раздаването на втория транш от храни по програма "Благотворителност" в страната започна днес, но само на места. Кампанията се забави близо две седмици и все още не са доставени всички продукти за всички области, уточниха от Българския червен кръст. Този месец бедните трябва да получат общо 52.750 кг хранителни продукти.

Нашата проверка в община Трън показа, че хората действително получават това количество храна.

На опашката в Трън има само роми. Питаме ги как са разбрали къде и кога ще дават продуктите. Казват ни, че е достатъчно един в махалата да разбере. 

Тези, които имат автомобили, идват да помагат за пренасянето на рекордното количество помощи на съседите си.

Младо семейство се пробва да натовари продуктите в бебешка количка, но беше ясно, че тя няма да издържи. Техни съседи им предложиха да им закарат половината продукти с кола. Младите са доволни. На видима възраст около  20 години, но вече с 3 деца. Възрастна жена беше дошла с тях и се оплака само от боба от предишните помощи - варила го с дни.

Всички бяха единодушни, че "бобът е кофти" и по-скоро е подходящ за прасетата.

При първото раздаване на храни през септември бедните получиха по 1 кг боб. Варим го по 2-3 дни, разказват ромите и неохотно прибират още 8 кг боб. На някои от бенефициентите, както ги наричат в БЧК, част от боба се разсипа, но те не страдаха особено.

Доволни са от брашното, което им раздали миналия път. Възрастна жена се зарадва на кафето Инка в новите продукти, което е доставено на впечатляващата цена от близо 20 лв. за килограм.

Младите обаче не бяха много впечатлени от Иката. Ние пием нормално кафе, пием "3в1", обясни 20-годишен ром. Той подуши кафето и остана доста разочарован.

Проверили сме боба, който раздаваме, чист е и е добър, обяви координаторката на БЧК за Пернишка област Наталия Минева. Тя първоначално ни предложи да отворим заедно един пакет, но когато поискахме един, за да  разберем за колко време се вари, обяви, че не може да даде, защото всичко е под отчет. Ромите обаче бяха така добри да ни дадат един от техните пакети.

"Хората от района с нетърпение чакаха втория транш. Той се забави не по вина на БЧК, а заради пакетирането. В отдалечени райони без асфалт нашите доброволци ще закарат пакетите на хората", обеща Минева.

В момента в Пернишко са дошли само 288 кг от луксозната Инка, а трябва да бъдат доставени общо 1.4 тона. Бавят се също доставките на конфитюр и олио. 

В Трън право на помощи имат 430 души, а в Пернишка област - близо 5000.

Помощите за бедни се раздават по програма “Благотворителност”, финансирана от Европейския съюз. Изпълнител на програмата е Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), а помощите се раздават от БЧК.

В края на лятото от ДФЗ се похвалиха, че са привлекли допълнителен ресурс от 14 млн. евро за храни за бедните. Отделно от тази сума България е получила 4 183 873 евро под формата на интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия.

Заради значителната сума, с която се осигуряват храни за 308 хил. бедни, OFFNews се поинтересува какви количества, на каква цена и от кого ще бъдат доставени. 

ДФЗ направи 3 обществени поръчки за общо 15 продукта, като последната беше за инстантно кафе с екстракт от цикория (Инка) и мед.  Поръчката за Инка, както и за още 8 продукта, спечели едноличен търговец – ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков”. Инката се доставя на цена от близо 20 лв. за килограм. Това е най-луксозната Инка, обясни доставчикът Георги Цанков. 

Миналата седмица избухна скандал с доставения от ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков” боб – Агенцията по храните откри 90 тона боб с гъгрица и принуди Цанков да го подмени за своя сметка. Глобиха го 130 хил. лв.

Боб засега ще се раздава само в областите – Кърджали, Кюстендил, Перник, Пловдив, Сливен и Стара Загора, предупредиха от БЧК.

В София, както и в областите Благоевград, Пазарджик, Хасково, Монтана и Плевен, помощите за бедните ще се раздават от следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки