Турция още нямала проект за електроцентрала край Резово

Милен Енчев 07 декември 2012 в 15:17 1272 0

На 31 октомври 2012 г. над 200 демонстранти в село Беандик излязоха на протест срещу строежа на АЕЦ. Снимка:  Петър Кърджилов
На 31 октомври 2012 г. над 200 демонстранти в село Беандик излязоха на протест срещу строежа на АЕЦ. Снимка: Петър Кърджилов

Турските власти обещаха да информират България, в случай, че възнамерява да строи електроцентралата в турския град Инеада, недалеч от Резово. Това е било договорено на среща между екоминистъра Нона Караджова и турския зам.-министър на околната среда и градоустройството Мохамед Балта в катарската столица Доха, където в момента тече конференция на ООН за промените в климата.

В турското екоминистерство до момента няма официално внесен проект за такава централа, е заявил Балта. Зам.-министърът е заявил, че България ще бъде информирана за всички детайли около проекта, в случай, че започне процедура по екооценката му в Турция. Той е декларирал, че ако се пристъпи към такъв проект, както турското, така и българското население ще получат адекватна и изчерпателна информация за него.

Информацията за предстоящо изграждане на електроцентрала недалеч от границата на Турция и България бе посрещнато с протести в пограничните турски градове Инеада и Демиркьой. Както местните власти, така и населението е против строителството на електроцентрала. До момента няма и яснота каква технология възнамерява да използва турската държава – атомна електроцентрала (АЕЦ) или топлоелектрическа (ТЕЦ). И при двата варианта местните жители са против.

Представители на българския туристически бранш също се обявиха срещу реализацията на такъв проект, защото той би имал негативен ефект върху туризма по южното Черноморие. Град Инеада е само на няколко километра от българското с. Резово.

Макар да няма официално внесен проект досега и въпреки публичното недоволство, Турция не се е отказала от изграждането на централа в района. Това стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев с турския му колега Абдула Гюл в края на ноември в Анкара. Тогава Гюл каза, че държавата се интересува както от проекти за ядрени централи, така и за газови. Той също увери, че при започване на такъв проект Турция от самото начало ще информира България за всички детайли, касаещи екологията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови