Трети опит да започне делото срещу Синята зона в София

Нели Чолашка 25 януари 2013 в 07:05 1323 0

Протест срещу Синята зона. Снимки: Сергей Антонов
Протест срещу Синята зона. Снимки: Сергей Антонов

Административният съд в София ще гледа днес отново жалбата срещу новите правила за платено паркиране в София.

Това е третото заседание на съда по жалба на столичани срещу Синята и Зелената зона в столицата, които действат от септември 2012 г. Пред съда ще има протест от 11 ч., организиран от движение "Днес".

Първото заседание на административния съд беше на 5 октомври, но делото беше отложено за  7 декември заради нови жалбоподатели, а един от тях не се яви.

На 7 декември делото отново беше отложено заради внесените допълнителни доказателства от граждани и от Центъра за градска мобилност, за които съдът даде 14-дневен срок на страните да се запознаят с тях. 

Пенчо Пенчев, който е жалбоподател в процеса, внесе три тома с писмени доказателства - изрезки от вестници и писма, част от кореспонденцията му със Столична община от 2008 година, където той описва “безобразията”, които ставали пред гаража му в центъра на София.

Друг буден гражданин – Красимир Иванов, поиска да приложи по делото брой на вестник “24 часа”, в  интервю за който кметът Йорданка Фандъкова обяснява, че приходите от Синята зона отиват за модернизация на градския транспорт. “Ние не сме длъжни да издържаме градския транспорт”, смята Иванов.

Пред административния съд в София отново ще има протест на движение "ДНЕС" и на граждани, които са против новите правила за платено паркиране в града.

Новите правила за паркиране в центъра на София бяха гласувани в края на юни от Столичния общински съвет (СОС) и влязоха в сила от 1 септември.

Те предвиждат разделянето на града на две зони – Синя и Зелена. В Синята зона, която обхваща идеалният център на града, вече се плащат 2 лв. за час престой. В Зелената зона цената е 1 лв. на час.

Хората, които живеят в центъра на София, имат право на годишен винетен стикер, който е 150 лв. за Синята зона и 100 лв. за Зелената. За втори автомобил в семейството цената е 3 пъти по-висока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика