Цацаров за подслушването: Да чакаме следващия главен прокурор ли?

16 април 2013 в 12:47 3564 1

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив
Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив

Скоро ще стане ясно дали изтритата информация от специални разузнавателни средства може да бъде възстановена, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Експертизата ще бъде назначена днес или утре, съобщи bTV.

На по-късен етап от разследването ще се установи кой носи отговорност за нарушенията и дали ще бъдат повдигани и други обвинения, освен четирите досега, уточни той в коментар на вчерашните разкрития на прокуратурата.

„Не стана ясно откога работи техниката, от която служител е изтрил записите от подслушване, тъй като това е класифицирана информация,” подчера Сотир Цацаров. По думите му, повдигнатите 4 обвинения на служители от специалната служба са съобразени с това. Идните дни ще стане ясно може ли заличената информация да бъде възстановена.

Той допълни, че прокуратурата ще препоръча незабавно създаване на правила, дори и с временна заповед.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не е изненадан от политическите коментари, които последваха вчерашното обявяване от проверката по така наречения „български Уотъргейт”. Политиците са в предизборна кампания, ние обаче трябва да си вършим работата, заяви Цацаров. Новото, което добави главният прокурор, беше свързано с неангажирането му с крайни срокове за приключване на тази проверка и евентуалното разширяване на кръга от обвиняеми, съобщи БНР. Както се оказва всичко е в ръцете на експерти, наши и чужди, които трябва да направят опит да възстановят изтритите от мобилната техника записи, които може би трябва да дадат отговор на най-важния въпрос: „Подслушвани ли са били визираните в сигнала на Сергей Станишев лица?”

"Никога не съм се съмнявал в политическата употреба на този случай, но ако сме със страха и със знанието, че това, което правим ще бъде политическо употребено това означава да не правим нищо", каза Цацаров и попита: „Какво искате, да чакаме три години, една година, следващият главен прокурор или..?”

Той отхвърли критиките за удобното и половинчато обявяване на резултатите сега в разгара на предизборната кампания и за пореден път потвърди: Дотук повдигнатите обвинения не са всичките, ще се продължи нагоре. Но не пожела да каже дали това, което най-много беше питано от вчера обвиненията ще стигнат и до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По повод реплика на когото обаче Сотир Цацаров каза, че в Закона за СРС-ата специално е описано кой носи отговорност за контрола над СРС-ата, а именно вътрешният министър.

В този ден ми се иска да поздравя ръководството на прокуратурата, главния прокурор, градска прокуратура за работата им в последните дни.Изключително много ценя усилията, професионализма, резултатите и нагласата им, каза бившият главен прокурор Борис Велчев, настоящ конституционен съдия, който взе участие в конференция за създаване на Европейска прокуратура. 

Според Велчев само структурни промени могат да сложат край на постоянните скандали в службите. Искам да пожелая искрен успех не само в разнищването на поредния скандал в българските служби, но и в това да се опитат да убедят политиците, че само структурни промени ще намалят постепенно подобни скандали и накрая те ще изчезнат. Надявам се, накрая да изчезнат, каза още Борис Велчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки