Църквата почита Свети Мина

11 ноември 2012 в 08:28 3784 0

Иконата на Свети Мина.
Иконата на Свети Мина.

Православната църква почита днес Свети Мина. Св. Мина бил войник в Египет и заради вярата си след мъчения бил посечен с меч 296 г.

Това се случило по времето, когато в Рим царували Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. 

Воден от силната си вяра, Мина оставил войската и се оттеглил в пустинята, където се отдал на пост и молитва, смятайки, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога.

След време обаче Мина слязъл в главния град на Котуанската област, където се събирали много езичници и проповядвал християнската вяра.

Заради тези проповеди бившият войн бил отведен в тъмница и бил подложен на многобройни мъчения, които не го сломили. Тогава местният княз заповядал Мина да бъде посечен с меч, а тялото му да изгорено пред целия народ.

Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли тези свети останки в родния си град Александрия и ги погребали с почести.

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома.

Единственият манастир, който носи името на светеца, се намира в покрайнините на София. Там се пази чудодейната му икона, пред която на този ден се събират хиляди богомолци.

На днешния ден се почитат още светците Виктор и Викентий и празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews