Таксиметрови шофьори заплашиха с протест заради задължителния психотест

Вероника Шербанова 08 август 2013 в 17:47 2705 4

Такси. Снимка: БГНЕС, архив
Такси. Снимка: БГНЕС, архив

Таксиметрови шофьори в Пловдив заплашиха за излязат на протест, ако бъде въведено изискването за задължителен психотест всяка година и подновяването на таксиметровия лиценз на всеки три години, съобщи bTV.

Новите правила няма да повишат безопасността по пътищата. Вместо това ще се увеличи корупцията, твърдят те.

Явяването на психотест струва 55 лева, оплакват се те, като допълват, че в същото време от общината увеличават таксите, без да улесняват работата им.

„От общината вдигнаха разрешителните, направиха ги двеста и кусур лева. 120 лева дадохме за стоянки. Всичко е свързано със средства“, коментира таксиметровият шофьор Николай Георгиев.

Недоволството на шофьорите е свързано и с административните пречки, с които се сблъскват, намаляващите приходи и трудното изплащане на лизингите.

„20 години можеш да работиш, изведнъж - не можеш да работиш! Как стават тия работи?! Има напрежение, защото не може заради един да страда цяла България. Готвим се да протестираме - първоначално едно шествие, ако не - почваме да блокираме кръстовища”, заяви таксиметровият шофьор Никола Николов.

Предложението за въвеждане на задължителен психотест всяка година се появи, след като на 10 юли пиян шофьор на такси помете със 100 км/ч стоящите на спирката на градския транспорт при The Mall 12 души. 25-годишната Станислава Асенова почина, а 11 души бяха ранени. Няколко седмици в болницата почина и 6-годишната Елена, която пострада тежко при катастрофата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews