Парламентарен цирк: бисери, обиди и заплахи (на живо)

29 май 2013 в 11:53 10188 17

ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

С бисери, обиди, недоизказани компромати и заплахи за разследвания премина първата част от днешното пленарно заседание, на което парламентарните групи имаха по 30 минути за изказвания по представения от Пламен Орешарски състав на проектоправителството.

Лидерът на най-голямата ПГ Бойко Борисов получи пръв думата и обяви ДПС и "Атака" за скачени съдове, защото регистрацията на лидера на националистите Волен Сидеров осигури кворума на заседанието. "С този си жест г-н Сидеров подкрепи министърката на спорта, която на 3 май поиска в раничките на българските деца да има освен буквар, и на майчин език това, което е написано. Родопите никога не са се местили, майките винаги са били в България”, заяви Борисов. От трибуната председателят на ГЕРБ обаче каза, че вратата му щяла да бъде винаги отворена за бъдещия премиер Пламен Орешарски, когото той разграничи от БСП.

Думата взе и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който призна, че лично неговият глас е бил ключовият за кворума на заседанието. Сидеров оправда действието си с ключовите законопроекти, които трябвало да се гласуват: за инкриминирането на нападенията над лекари, за отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места и мораториум върху цените на тока. Партията му щяла да бъде единствената опозиция в НС и нямало да гласува "за" кабинета на Орешарски. Срещу гласа си Сидеров поиска "главата" предлаганата за министър на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева заради нейни изказвания, че подкрепя изучаване на турския език като майчин в училищата.

Това провокира ДПС-председателя Лютви Местан да защити сочената за лично негова номинация в кабинета проф. Георгиева:  "Европейска страна осъжда ли правото едно дете наред с учебника по български език, да носи и учебника по майчин език? Какво престъпно има в това изречение?"

Атмосферата в залата се взриви, след като думата взе бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов (ГЕРБ). Той хвърли от трибуната информацията, че „когато имах среща по времето ми на министър на вътрешните работи с главния прокурор, тогава учудващо за мен заедно с главния прокурор дойде Делян Пеевски". После Цветанов изброи и кои според него са кадровиците на новото правителство: "Това, което има за определени министри, е ясно кои са кадровиците – Сергей Станишев с Моника Йосифова, Волен Сидеров, Лютви Местан, защото е много важно за министър на спорта да имаме професор по синтаксис”.

След Цветанов от мястото си скочи Делян Пеевски и взе думата за лично обяснение, като се закани на зам. председателя на ГЕРБ да бъде разследван за срещи с престъпни лица. "Но няма аз да се занимавам с вас, а правораздавателните органи", заяви депутатът на ДПС.

Афектиран от думите на Цветанов, на трибуната излезе отново лидерът на ДПС и в емоционално изявление се обърна към Цветанов с думите "Никога не съм си позволявам да ви укоря, че като физкултурник се грижите за сигурността на страната."

„Г-н Цветанов, Мишо Бирата подходящ ли е за министър на спорта?. Отишъл си е при странни обстоятелства", загадъчно припомни скандала "Ало, Ваньо", след който бизнесменът и собственик на пивоварна Михаил Михов (Мишо Бирата) почина в хотел в Правец при неизяснени обстоятелства.

Заседанието на парламента продължава след 30-минутна почика.

 

Watch live streaming video from offnewslive at livestream.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки