Светът гаси светлините за 60 минути на 23 март

Борислава Бибиновска 13 февруари 2013 в 15:52 1399 0

Близо 60 мегавата спестени по време на
Близо 60 мегавата спестени по време на "Часът на Земята". Снимка: sxc.hu

Тазгодишното издание на "Часът на Земята" ще се проведе на 23 март, събота, съобщиха от WWF (World Wide Fund for Nature).

От 20.30 до 21.30 ч. всички хора по целия свят се приканват да изгасят осветлението в домовете и в обществените сгради за 60 минути в знак на съпричастност към каузата за опазване на планетата.

Инициативата "Часът на Земята" започва през 2007 г. През 2012 г. "Часът на Земята" постави рекорд, след като 6950 града в 152 държави и територии угасиха осветлението за 60 минути.

В България "Часът на Земята" се провежда от 2009 г. Оттогава всяка следваща година привържениците на идеята се разрастват. През 2012 г. в инициативата участие взеха 74 града.

До момента 27 общини в България са потвърдили,че ще се включат в тазгодишната инициатива. Сред тях са Плевен, Видин, Белене, Панагюрище, Търговище, Каварна.

По време на "Часът на Земята" досега в София винаги се изгасяше осветлението на фасадите на сгради като Народната библиотека, Софийския университет, Президентството, Парламента.

Посланици на тазгодишния Ден на Земята ще бъдат музикантите Калин Вельов и Михаил Стефанов, финансистът Мартин Заимов, актьорът Юлиан Вергов.

От WWF България разказаха за OFFNews, че се предвижда изготвянето на специална светлинна програма за "Часа на Земята". Малкото градче Байкал например ще организират за случая шоу с лазери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews