Сметките за ток били лошо стечение на обстоятелствата

Елица Мартинова 11 февруари 2013 в 08:52 2303 4

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

„Натрупали са се различни събития за тези високи сметки. По принцип отчетният период трябва да е 28-30 дни, а за декември имаме 40 дни. Температурите са били по-ниски. Не казвам, че всяка сметка е коректна, но този месец са се натрупали много фактори за високите сметки“, обясни пред bTV енергийният министър Делян Добрев, като остави усещането, че потребителите просто са имали лош късмет.

Министър Добрев също се съгласи, че сметките са високи, но коментира, че за това има реални причини. 

По думите му гражданите погрешно сравняват сметките си за декември с тези за ноември, защото температурите през двата месеца са били различни.

Той се съгласи, че удължаването на отчетния период е некоректност към клиентите.

„Разликата между сметките от миналата година и тези от тази година е, че новият регламент ни задължава да „разшифроваме“ как се получава крайната сума“, обясни Добрев за редовете във фактурите, разписващи таксите върху потребената енергия.

„Тази енергия е минала по кабелите, стигнала е до дома. Вътрешната мрежа в града се амортизира, по нея ежегодно се извършват редица ремонти“, допълни още енергийният министър.

Той призна, че няма представа как се движи сметката за ток в неговото домакинство.

„Не знам каква е промяната в моята сметка, не съм обърнал внимание, защото я плащам автоматично от заплатата си“, заяви Добрев.

Той посъветва косвено гражданите да се откажат от електричеството за отопление през зимата, защото по думите му това излиза неизгодно.

„Почти никъде в света хората не се отопляват на ток. В България този случай е масов, а токът е най-скъпият източник на енергия в сравнение с газ, дърва, въглища, брикети и пр.“, коментира Добрев.

Добрев обаче успокои, че МИЕТ и ДКЕВР вече са започнали проверка по жалбите, подадени от гражданите.

"Всички държавни институции, които имат отношение към високите сметки за ток, са започнали проверка", заяви Добрев.

По думите му до Министерството на енергетиката и туризма и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране са постъпили хиляди жалби от граждани.

"Всички подадени сигнали при нас и при Държавната комисия по енергийно и водно регулиране – тези сигнали ние ще изпратим на българския Институт по метеорология, да направи проверка на електромерите", допълни енергийният министър.

Пред БНТ новият председател на ДКЕВР Андон Роков също каза ресорната му комисия вече е започнала проверка. По думите му резултатите от нея ще са готови до десет дни.

"Сметките действително са високи - завишени през месец декември. Хората имат основание да протестират. Това, което ние сме направили като Комисия за енергийно и водно регулиране, е, че сме назначили още в началото на миналата седмица проверки и на "Топлофикация" София във връзка с високите сметки за парно, и на електроразпределителните дружества във връзка с високите сметки за електроенергия за месец декември 2012 г.", заяви Роков.

На противоположно мнение около аргументите за високите сметки бе омбудсманът Константин Пенчев.

„Това са несериозни обяснения и аз сължаявам, че се стигна до това напрежение в цялата страна, бях убеден, че ще има такова, защото недоволството се събира с години“, обясни пред „Нова телевизия“ Пенчев.

„Не са ясни сметките нито на ЕРП-тата, още по-малко на топлофикациите“, категоричен бе омбудсманът, като добави, че в случая трябва да се намеси държавна регулация.

„Цяла България излиза на площадите, а ние говорим за отпуски на инкасатори“, коментира още Пенчев.

По думите му общественото напрежение в страната налага електроразпределителните компании да извършат масови проверки на сметките на всички потребители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика