Слатински: КС е една от големите политически далавери на прехода

09 октомври 2013 в 12:08 4039 3

Николай Слатински
Николай Слатински

Конституционният съд е една от големите политически далавери на прехода, където 12 топ юристи взимат големи заплати, за да бездействат.

Това коментира в блога си депутатът от СДС във Великото Народно събрание Николай Слатински. 

Той обаче смята, че недоволството от решението на Съда, с което Делян Пеевски се връща като депутат в парламента, е насочено не срещу причината, срещу "повърхностните симптоми и синдроми на болестта".

"Конституционният съд е една излишна, паразитна и материално лакома структура, чиято дейност през годините неизменно е обслужвала властта, допринасяла е за нормативния и институционалния хаос и е дълбоко компрометирана. Освен това, Конституционният съд е най-синекурната и търтейска структура дори при нашето българско изобилие от синекурни и търтейски държавни структури.

В Конституционния съд 12 топ-юристи (поне на теория, а често и на практика, защото заедно с някои доказани некадърници, партийни и президентски протежета плюс осветени и неосветени ченгета, там винаги е имало и отлични професионалисти), повтарям - 12 топ-юристи по цели 9 години получават огромни заплати, значителни привилегии и невероятно висок статут, за да бездействат, за да се раздуват от бюджета с парите на българските данъкоплатци и да ерозират политическата система, при това като гледат средно по 1.25 дела на година и в същото време си гонят бизнеса, преподаването, мързелуването, богатото живуркане и личните си и корпоративни интереси", смята Слатински.

Професорът смята, че Съдът е опозорен, а реномето му е опетнено "по партийно-користни, политическо-корумпирани и властово-обслужващи подбуди". "Днес още една институция - Конституционният съд - падна много ниско и низко... Това наистина е повод за граждански гняв", пише Слатински.

Той коментира, че подобно падение на КС е било очаквано, а Съдът е бил обречен да стигне до това ниво, "защото е едно от тотално деформираните лица на нашата демокрация, една от големите политически далавери на прехода и един от най-излишните и атрофирали органи апендикси, доведена на бял свят от непрекъснато работещата фабрика за производство на институции у нас - единствената фабрика в България, която се радва на непрекъснато свръхпроизводство и гарантиран пласмент..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!