Шоу на недоверие: От паметник на Цветанов до Четвърти километър

24 юли 2012 в 17:55 1570 0

Румен Петков. Снимка: БГНЕС / Боби Тошев
Румен Петков. Снимка: БГНЕС / Боби Тошев

Сега е моментът всички да подкрепим Бойко Борисов. Да подкрепим вота на недоверие, за да може не само министрите, но и цялото правителство да влезе в историята.

Това заяви депутатът от БСП Румен Петков от парламентарната трибуна по време на дебатите за вота на недоверие към кабинета на ГЕРБ.

Според него правителството на Бойко Борисов ще влезе в историята с ползването на СРС-та, най-голямата показност и най-шумните арести.

В дебата се включи и председателят на БСП Сергей Станишев.

"Днес в България всеки може да бъде арестуван, проснат по очи", заяви той, като даде за пример случая с обвинените и впоследствие оневинени лекари от Горна Оряховица.

"Фундаментът на българската демокрация е подкопан", категоричен бе Станишев.

Той заяви, че правителството на Бойко Борисов няма подкрепата нито на държавите-членки на ЕС, нито на Европейската комисия.

"ЕК е вдигнала ръце от правителството! Доказателството - следващата оценка на Брюксел ще е след 18 месеца", уточни Станишев, като подчерта, че Шенген става все по-далечна цел.

Според лидера на социалистите ГЕРБ нямат право на думите "европейско развитие" в името си. Той допълни, че управляващите пречат на европейското развитие на страната.

Костов: Бойкот!

От своя страна лидерът на тъмносините Иван Костов обяви от парламентарната трибуна, че "Синята коалиция" и ДСБ няма да вземат участие в дебата и гласуването на вота на недоверие.

Той определи дебатите по вота като "проява на безсилие пред истинските проблеми на България".

„Вече нямат значение правителствата, които идват и си отиват, нито как изглеждаме отвън. ГЕРБ пропиля шансовете си”, заяви Костов.

Според него европейското самочувствие на страната ще се върне, когато започне да се води истинска, а не медийна война с мафията в България.

По думите му надеждите и европейското търпение са се изчерпали.

"Така стана с Тройната коалиция, това очаква и ГЕРБ. Сакскобурготски и Станишев допуснаха унизителния следприсъединителен контрол, защото не се справиха с корупцията”, каза още Костов. 

От своя страна от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че евродокладът е катастрофален заради последните две години от управлението на Тройната коалиция.

Цветанов припомни и случая с австрийския лобист Хохегер, като подчерта, че за PR на определени министри по време на Тройната коалиция са изхарчени 1,5 млн. евро от парите на данъкоплатеца.

Яне: БСП да се готви за 4%

Дебатите по вота на недоверие завършиха със скандал, след като лидерът на РЗС Яне Янев предложи на депутатите от БСП да издигнат приживе паметник на министър Цветанов. 

" Защото той, ако искаше да мъсти политически, трябваше вашите министри да бъдат в следствените арести и да се види, че в България има справедливост", заяви той.

"Ако Цветанов искаше да упражни репресия срещу опозицията, то сега всички министри на Станишев щяха да са в затвора", категоричен беше Янев.

Янев предрече резултат от 4% за БСП на предстоящия вот.

По думите му вотът на недоверие показва, че "БСП, ДПС и "АТАКА" са абсолютно фалирали в политическия смисъл на думата партии и единственото, което ги държи, са олигарсите".

След лидера на РЗС от парламентарната трибуна говори депутатът от БСП Димчо Михалевски, който заяви, че когато се правят предложения за паметник на министър, трябва да се каже и къде.

Независимият депутат Валентин Иванов от своя страна предложи на следващите дебати за вот на недоверие в залата да присъстват и медицински екипи, най-вече от Четвърти километър.

"Силно притеснен съм за преждеговорищите", коментира той.

Гласуването по вота на недоверие ще се проведе в четвъртък от 9.00 часа сутринта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови