Сенатът гласува резолюцията за Сирия днес

OFFNews 04 септември 2013 в 08:00 1481 0

Сирия
Сирия

Сенатската комисия по външни работи на Съединените щати ще гласува днес резолюцията, предложена от президента Барак Обама за военна интервенция в Сирия. Комисията предложи евентуалната операция да се ограничи до 60 дни, с възможност за удължаване на срока с един месец. В резолюцията се съдържа и забрана за сухопътна операция. 

Конфликтът в Сирия продължава да задълбочава разногласията сред  международната общност. В Лондон стотици протестираха срещу намеренията за военни удари в Дамаск. Очаква се сирийски граждани да протестират и пред американското посолство в София. Броени часове остават до гласуването на резолюцията за военна интервенция в американския Сенат. 

Според анкета на Ройтерс обаче 56 процента от американците не смятат, че Съединените щати трябва да се месят в конфликта в Сирия. Междувременно в първото си телевизионно интервю, временният президент на Египет - Адли Мансур, се обяви против удари по Сирия, които според него нямало да допринесат за уреждане на кризата. Той обаче осъди използването на химически оръжия, от която и да е страна в сирийския конфликт. 

След заседание на съвета за сигурност на ООН, посветено на Сирийския проблем, генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун предупреди, че "наказателна акция" срещу Сирия ще влоши положението.

Вчера напрежението в Близкия изток ескалира, след като руска радарна система засече изстрелването на две ракети от района на Средиземно море. По-късно стана ясно, че ракетите са били изстреляни в съвместно учение между САЩ и Израел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика