Рашидов: Предложих вампири на Китай и Израел - не искат

Вероника Шербанова 20 юли 2012 в 12:04 1994 0

Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС

Истински бум на искания за български изложби по света обявил министърът на културата Вежди Рашидов на заседанието на Министерски съвет в сряда, сочи стенограмата.

Интересът бил главно насочен към Тракийските съкровища. Въпреки усилията си министърът не е успял успешно да лансира откритият край Созопол скелет на вампир, става ясно от стенограмата. 

„Господин премиер, малко ще Ви обезпокоя с това, че в момента никога не е имало такъв бум на искания на български изложби в света“, каза Рашидов по време на заседанието на Министерския съвет.

През есента Тракийските съкровища ще бъдат изложени в Чехия, в Лувъра пък ще бъдат показани през 2014 г. В момента се водят преговори и с Монако. Искания за изложби на Тракийските съкровища има още от Китай и Йерусалим, похвали се министърът. 

„Предложих им вампири, за съжаление, не желаят. Явно това е български патент, но ще работим и в тая посока“. 

Ларгото и базиликата „Св. София“ пък ще станат туристическа атракция. В момента се поставя настилката и се правят подходи към Археологическия музей и стъклени преграждения, през които ще може да се наблюдава работата на археолозите.

„То е също една атракция и би могла да бъде наистина и туристическа атракция, както е „Фамилия Саграда” в Барселона. Така че за 25 август ще бъдем готови да покажем и процесите на ларгото, както и „Света София”, допълни Рашидов. 

„Давай, защото Дянков и Божидар Димитров дръпнаха пред нас, гледам, сега и Росен Плевенлиев, и той по Созопол обикаля по разкопките. Конкуренцията ни става много голяма!“ е коментарът на премиера Бойко Борисов. 

Археологическите разкопки в София е посетил и президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти, разказа премиерът.

„Заведохме го да види и пред ЦУМ Археологичния музей, и на катакомбите и днес Дянков ще му е екскурзовод заедно с Плевнелиев да видят там малко и от тези неща“, каза той. „Спряхме да говорим за полиция, само за култура.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки