Плевнелиев съди Бареков за лъжи и клевети

OFFNews 14 октомври 2013 в 18:07 10411 76

Президентът Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев си запазва правото да защити репутацията на президентската институция и доброто си име, включително и чрез завеждането на съдебни дела срещу медии или всеки, който публикува или разпространява лъжи и клевети по негов адрес.

Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава, разпространено часове след изказването на телевизионния водещ Николай Бареков, че Плевнелиев е забъркан в пране на пари.

Бареков твърди, че Плевнелиев е забъркан в престъпления, изискващи наказателна отговорност. 

Внесъл съм сигнал до Главна прокуратура срещу държавния глава, каза телевизионният водещ на пресконференция във Варна.

Ето и твърденията на Бареков за Плевнелиев, публикувани на barekov.com:  

През 2000 г. фирмата, която Росен Плевнелиев представлява - "Линднер Ирис" АД, е подписала договор с фирма "Симек" ООД, представлявана от Павлин Койнов и Милко Талев. Споразумението е на стойност близо 600 000 лева и в него има клауза за 9% норма на печалба. Изпълнител на строително-монтажните работи е "Линднер". Срокът за изпълнение е от 300 дни, а всички плащания е предвидено да стават по банков път. В началото на действието на този договор обаче Росен Плевнелиев, тогава бизнесмен, отива на касата на "Симек", за да получи 20 бона комисионна. Сумата е отчетена с касов ордер. В края на действието на този договор – 24 септември Плевнелиев отива, за да си прибере останалите 50 000 лева отново с касов ордер. Ако аз отида и се разпиша - какво е това? Рушветчийство! Според чл.304 т.Б това се квалифицира като търговия с влияние, а според чл. 253 това е пране на пари.

Бареков показа двата касови ордера с подписа на Плевнелиев и каза, че те са в основата на неговия сигнал до прокуратурата. След като Плевнелиев не отговори нищо за офшорките и имота си в Гърция, сега трябва да отговори откъде са тези пари! С тези документи аз сигнализирам Главна прокуратура, но започвам да говоря и политически, ако той в рамките на няколко часа не си подаде оставката. Само да припомня, че неговият колега в Германия го направи заради заем, а тук става дума за престъпление.

Отговорът на президента

В съобщението на прессекретариата на държавния глава се посочва още, че "през последните близо шест месеца българското общество стана свидетел на организирана клеветническа кампания срещу държавния глава, която отдавна премина всякакви граници. Невярната и манипулативна информация, която тенденциозно обикаля определени медии, цели да урони доброто име на държавния глава Росен Плевнелиев и да разклати президентската институция, в отговор на открито изразени от президента позиции".

Според държавния глава атаките срещу институцията очевидно целят предизвикване на хаос в държавата и отклоняване на вниманието от реалните проблеми, които българското общество посочва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика