Питаме Франция за случая „Коиловци“

02 декември 2012 в 18:16 3242 1

Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС
Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Илияна Йотова ще изпрати официално питане до френското правителство за изясняване на случая с битите френски военни край плевенското село Коиловци.

Това заяви Йотова в Плевен на съвместна пресконференция с червения депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков и с кмета на Коиловци Красимир Иванов.

Трима от петимата французи се приземиха край селото с парашути и бяха бити от местни хора, помислили ги за крадци.

Йотова внесла въпроса в Европейската комисия, но оттам отговорили, че въпросът засяга само отношенията между Франция и България.

Целта й е случаят да се изясни, за да се успокоят местните хора.

„Вършим работата на тези, които управляват в момента, защото това отдавна трябваше да бъде свършено. Според мен нямаше да се стигне до това притеснение на хората и до тези страхове, ако имаше просто едно изречение - да, имаше тренировъчно обучение на територията на страната, такива каквито се правят в целия ЕС, точка. Кому беше нужно да се говорят неща за екстремни туристи, за парашут, който 40 километра се движи в хоризонтална посока и други неща, които - обидно е, дори да ги слушаме“, заяви Йотова.

Според Румен Петков французите са направили „опит за убийство на български граждани, сгазвайки ги с джипа с угасени фарове посред нощ“.

Петков твърди още, че французите са носили наркотици и са влезли в България незаконно, но за всичко това не им се търси наказателна отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews