От шофьор до втория човек в държавата - притча за Цветанов (видео)

Елица Мартинова 05 юни 2013 в 11:35 14610 17

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Разгорещен дебат се развихри в Народното събрание, докато депутатите обсъждаха правилника за работа на 42-рото Народно събрание. Спорът роди култова притча за развитието на бившия вътрешен министър Цветанов, разказана от Павел Шопов от "Атака".

Страстите в пленарна зала се разгоряха при обсъждането на чл. 3, в който е записано, че членове на бившата Държавна сигурност не могат да са в ръководството на парламента, на комисиите и международните делегации в него. 

От "Коалиция за България" предлагат ограниченията за членство в международните делегации към НС да отпадне. Идеята на социалистите обаче срещна яростния отпор на ГЕРБ. Бившият вътрешен министър Цветанов заяви от трибуната, че предложението на червените е ярък пример за манталитета на столетницата, която желае да върне на власт стария режим.

Коментарът на Цветанов провокира остра реакция от страна на Павел Шопов от "Атака", според когото бившият вътрешен министър няма право да се изказва по този въпрос. За да поясни тезата си, Шопов разказа следната "притча":

Ще разкажа една история от преди години, такава, трогателна социалистическа история, в каквато сме живели. Имало един член на политбюро - Григор Шопов, и той имал шофьор. И този шофьор и другарят Шопов станали близки. Другарю Шопов, обърнал се веднъж шофьорът, аз имам син, да го направим някъде там полицай в МВР. Да, разбира се, колко му е, казва Шопов. Синът става сержант.

Но да го направим офицер, питал пак шофьорът  - да, защо не, но за да е офицер, той трябва да е висшист. Ами, за да стане висшист, той трябва някъде да учи. Къде - ми, ВИФ, какво по-просто и лесно нещо да вземеш диплома от ВИФ?! И след това взима диплома от ВИФ и става офицер. Минават години и този човек става вторият човек в държавата. И той се произнася и говори по член трети, по закона за досиетата. Той е гръмовержецът, хвърля мълнии, побърква целия български народ и подслушва, и върши мокри поръчки. Ето ви едно развитие.

Тръгнал човекът от шофьор, в историята има такива примери, ето ви нашия български пример.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews