От май връщат в 10-дневен срок ДДС на изрядните фирми

04 април 2013 в 08:29 1282 0

Калин Христов
Калин Христов

Още от месец май ще започне да действа тъй нареченият "златен стандарт за ДДС". На изрядните компании този данък ще се възстановява в 10-дневен срок.

Това обяви финансовият министър Калин  Христов в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Ще бъде създаден списък с изрядни фирми, които исторически са били на печалба и не са имали нарушения, обясни министърът. Постепенно списъкът ще бъде разширен, докато не обхване всички фирми до края на годината или в началото на следващата.

Финансовият министър отрече в хазната да са намалели постъпленията от данъци. За първите два месеца на годината има ръст от 4,4% в сравнение със същия период за 2012 г., посочи той. Имало по-ниски приходи само от корпоративен данък, но този факт Христов обясни с факта, че фирмите не са длъжни да внасят авансово данъка.

За януари и февруари в бюджета са постъпили с 23 на сто повече средства от ДДС в сравнение със същите месеци миналата година. По-ниски за този период са приходите от акциз върху горивата, но през март балансът бе възстановен, каза още финансовият министър.

Няма риск по отношение изпълнението на приходите в бюджета, обобщи Христов.

Не се чувствам като пожарникар, който гаси кризата с капкомер. Чувствам се като финансов министър в служебно правителство, което трябва да осигури стабилност на страната, да проведе честни избори и да работи в рамките на приетия бюджет, каза още той.

По думите му няма заплаха за валутния борд у нас.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews