Ограничават соята в колбасите догодина

17 декември 2012 в 13:03 2840 3

Магазин за месо, снимка: Сергей Антонов
Магазин за месо, снимка: Сергей Антонов

Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) възнамерява да въведе регламент за максимално съдържание на соя и други заместители в месните продукти, за да може те да се предлагат като „колбаси“ или „месо“. Това съобщи „24 часа“, цитирайки шефа на агенцията Йордан Войнов. Новият регламент ще се обсъжда с бранша на месопреработвателите в началото на следващата година.

Тогава ще влязат в сила вече приетите аналогични правила за млечните продукти – от 1 януари в магазините млечните продукти с растителни мазнини вече няма да могат да се наричат „млечни“, „сирене“ или „кашкавал“.

В българските колбаси винаги се е слагала соя, дори и при социализма и тя е напълно безвредна, за разлика от нерафинираното палмово масло например, посочи Войнов. Проблемът е, че заради изтънелия джоб на потребителите търговците се опитват да намаляват цените въпреки растящите цени на месните суровини и прибягват към увеличаване на соевото съдържание. В днешно време технолозите са станали алхимици, сигурно могат да направят чудесен салам и от 100 % соя, коментира шефът на БАБХ.

Намерението е не да се забрани напълно соята, а да се ограничи с лимит и съдържанието й да се указва точно в етикетите, за да са наясно потребителите какво консумират.

От 20 януари влиза в сила още един регламент – за качеството на пилешкото месо. Пилето и продуктите от пилешко месо в търговската мрежа трябва да съдържат най-много 4.3 % вода. До въвеждането на този таван се стигна, тъй като търговците масово шприцоват пилешкото с вода, за да увеличат теглото му. Глобата за нарушителите ще е 10 000 лв., а при повторен гаф – 25 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика