Новият шеф в енергетиката 3 години чел секретни документи без разрешение

27 юни 2013 в 17:56 6351 17

Геарги Христозов. Снимка: БГНЕС
Геарги Христозов. Снимка: БГНЕС

Кадровите решения на правителството извадиха наяве пореден скандал. Новият член в борда на БЕХ Георги Христозов, който вчера бе назначен и в борда на АЕЦ „Козлодуй“, 3 години като изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица изток 2“ е боравил със секретни документи без да има разрешение за достъп до класифицирана информация.

Това стана ясно от становище на икономическото министерство, разпространено до медиите, по повод поисканото вчера от прокуратурата незабавно отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация на Христозов и оставката му. Основанието на Софийска градска прокуратура е, че преди години Христозов е бил осъждан за валутно престъпление (банков превод в чужбина с фалшив документ) – макар и реабилитиран, той не е имал право на достъп до класифицирана информация, а го е получил.

Вчера по повод информацията за проверката срещу бившия шеф на ТЕЦ „Марица изток 2“ от министерството на Драгомир Стойнев разпространиха становище, че проверката няма нищо общо с членството на Христозов в директорския борд на БЕХ, а прокурорското предписание е за спиране на допуска му до секретни документ като шеф на ТЕЦ-а, какъвто той вече не е.

От министерството посочиха, че отнемането на достъпа на Христозов до класифицирана информация не е работа на министъра, а на служителя по сигурността на информацията в термичната централа. Служителят вече е уведомен за искането, посочиха оттам.

Допускът на Христозов до класифицирана информация, с ниво на секретност „Поверително“, е бил издаден на 14 февруари 2010 г. и е за срок от 5 години, посочиха още от министерството. Това обаче означава, че между 2007 г., когато бе назначен за изпълнителен директор и 2010 г., той е имал нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

„За нерегламентиран достъп се носи наказателна отговорност. Държавна агенция „Национална сигурност“ която работи от 2008 г. до 2010 г. би следвало да се е самосезирала за този пропуск. Тя може да образува дело по случая“, коментира пред OFFNews бившият председател на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова. Проучването, което ДАНС прави за издаването на разрешението по закон трае максимум 80 дни (максимум 60 за допуск до документи с гриф „Строго секретно“ + максимално еднократно удължаване 20 дни).

От министерството съобщиха още, че в момента тече проверката на ДАНС за издаване на допуска на Христозов до секретни документи. На въпрос на OFFNews за какво ниво на сигурност е нужен допуск на членовете на ръководството на енергийния холдинг и атомната електроцентрала, от БЕХ отвърнаха: „Съответната информация се предоставя единствено и само съгласно изискванията на Закона за защита на класифицираната информация при спазване на основния принцип „Необходимост да се знае”. С други думи, от холдинга не счетоха, че е необходимо медията да узнае този факт. По информация на Цвета Маркова, за ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ е нужен достъп до документи с ниво „Строго секретно“.

Кокошката или яйцето?

Назначението на ръководна длъжност трябва да предшества проучването и издаването на допуска до класифицирана информация. Това посочи бившият председател на ДКСИ. Съответно, в случай, че не получи допуска, той трябва да бъде отстранен от поста, каза Маркова.

Тоест, сегашната процедура за Христозов като член на бордовете на БЕХ и АЕЦ, е по правилата.

В нарушение на правилата обаче е била процедурата около назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което отключи протестите срещу правителството. След като оттегли скандалното назначение на въпрос защо Пеевски е получил допуск до класифицирана информация с най-висока степен на секретност, премиерът Пламен Орешарски заяви, че „не може да се назначава шеф на ДАНС под условие“. 

„Не бих коментирала изказването на премиера – вероятно е бил подведен“, каза Маркова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша