Милионер сред енергетиците

12 април 2013 в 08:54 6071 14

Геарги Христозов. Снимка: БГНЕС
Геарги Христозов. Снимка: БГНЕС

Сред хората на висши държавни длъжности, които са длъжни да декларират доходите си с поправките на Яне Янев, има милионер - шефът на държавната ТЕЦ “Марица Изток 2” Георги Христозов разполага в банка с близо 3.5 млн. лв.

Парите на енергийния шеф са в три банкови депозита в Българи в лева и евро. 

В последните дни от работата на 41-ото Народно събрание депутатите приеха промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Те предвиждат разширяване на кръга на хората на висши длъжности, които са длъжни да подават декларации за доходите и имуществото си в Сметната палата.

Сред тях са шефовете на всички дружества, които са контролирани от ДКЕВР – ЕРП-та, ВЕИ, топлофикациите и др.

Декларации трябва да подадат всички синдикални лидери и членове на контролни и управителни съвети в профсъюзите.

Същото ще важи и за работодателските организации, които са членове на тристранния съвет – КРИБ, БСК и БТПП в момента, както и представителите на България в Брюксел.

Заради тези нови изисквания работодателските организации напуснаха тристранния съвет. Въпреки това председателят на КРИБ Огнян Донев е декларирал доходите и имуществото си.

Той има общо 6 апартамента, от които 4 в София, един в в Созопол и един в Банско. Те обаче са на името на жена му.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров е декларирал един апартамент в София с цена 124 800 лв., паркомясто в София и магазин във Варна за 19 496 лева. Няма лични автомобили и земеделски земи.

Шефът на КНСБ  е декларирал банкови влогове за 35 017 лева и 4 разплащателни сметки - 14 116 евро, 12 052 лева, 46 333 лева и 66 510 лева. Той има и два потребителски кредита - за 12 047 евро и 13 038 евро.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев е обявил, че притежава апартамент, гараж и ателие в София, два леки автомобила – БМВ за 15 000 лева и Мицубиши „Паджеро”, с което се е сдобил срещу 490 лева. Наличните средства на Тренчев са 650 лева.

До момента в Сметната палата доходите и имуществото си са декларирали 523 души, които са задължени да го направят след промените "Янев".

Еврокомисарят Кристалина Георгиева и други българи на служба в Брюксел отказаха да декларират доходите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика