Нямало проблем с дървата за огрев

16 ноември 2012 в 13:11 2146 3

Дърва за огрев. Снимка: БГНЕС
Дърва за огрев. Снимка: БГНЕС

Проблем с дървата за огрев няма. Това заяви от парламентарната трибуна земеделският министър Мирослав Найденов в отговор на въпрос от депутата от левицата Димчо Михалевски.

Провокиран от множеството сигнали за недостиг на дърва за огрев от страната, Михалевски попита как ведомството на Найденов гарантира дългосрочното осигуряване на дърва за населението.

До края на октомври в цялата страна са добити 1.05 милиона кубика дърва за огрев, което е с 29% повече от количеството за същия период на 2011 г., каза в отговора си Найденов. Предстои държавните горски стопанства да предоставят още 300 000 кубика до края на годината, а по искане на кметовете количеството можело да бъде увеличено, добави той.

Според Найденов, проблеми нямало - в МЗХ не били постъпвали сигнали за дефицит на дърва, с изключение на няколко малки селища в Петричко, където проблемът бил решен. Михалевски реагира на твърденията му, давайки примери за недоволства заради недостига в Батак още през септември.

В последните седмици такъв проблем имаше още в областите Кърджали и Кюстендил.

С гласовете на депутатите от ГЕРБ НС отхвърли предложението министърът на земеделието да е длъжен да изготви дългогодишна програма за добив на дърва за огрев и да отчита изпълнението ú на всеки 6 месеца. Предложението бе направено от депутати от левицата в отговор на многобройните сигнали за недостиг на дърва за огрев в страната.

По този повод, от ГЕРБ предложиха и в гласуването наложиха решение на парламента за  "подкрепа на политиката и действията" на правителството за осигуряване на дървата за огрев. Така и не стана ясен смисълът от тази формулировка, облечена в решение, нито дали от нея ще има някакви практически последствия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews