Няма ясна кандидатура за служебен премиер

Юлиан Христов 22 февруари 2013 в 18:00 2055 2

Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС

Към момента нямаме никаква ясна кандидатура както за министър-председател, така и за членове на служебното правителство.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след края на консултациите с политическите сили.

Държавният глава прогнозира, че ситуацията към момента показва изход със служебно правителство. Плевнелиев прогнозира, че възможен период за провеждане на следващите избори е от края на април до средата на май. 

"Хората в служебното правителство трябва да вдигнат нивото на доверие. Търся резултати в една трудна ситуация. Служебният кабинет трябва да влезе с летящ старт", каза Плевнелиев.

Най-важни ще бъдат приоритетите и програмата на това правителство. Едно правителство не се прави заради хората, програма, приоритети, публично ясни, и след това - хората, които ще могат да работят по тях, каза Плевнелиев. Той потвърди, че в понеделник връчва мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет. Плевнелиев обяви, че от ГЕРБ декларирали, че ще върнат мандата. "Оттам-нататък ще го връча на втория, за да спасим процедурата по Конституция", обясни държавният глава. 

Ще работя, за да проведем избори максимално бързо, за да се преодолее тази криза, и да се излъчи ново легитимно правителство. Очаквам позитивна кампания. Благодаря на всички за конструктивния диалог, каза Плевнелиев.

Важна задача за служебното правителство, освен провеждането на изборите и работещите институции, е гарантирането на финансовата стабилност, изпълнение на програмите по европейските фондове. „Ще се опитаме да развържем ръцете на ДКЕВР, за да може да си свърши работата за решаване на проблемите на гражданите. Това правителство трябва да е професионално, експертно, трябва да работи за стабилност и доверие. Това се постига на базата на добър диалог с всички и на базата на ясни приоритети”, каза Плевнелиев.

 За предсрочните избори  ще бъде поканена разширена мисия на ОССЕ и ПАСЕ. „Обърнахме специално внимание на обществения ред, ролята на служебното правителство, ролята на МВР и службите за спокойното протичане на изборите, за осигуряване на едно честно състезание. Пожелавам си това да е едно състезание на платформи и личности. Това Народно събрание ще трябва в следващите дни в поредица от срещи да работи за подготовка работата на служебното правителство”, заяви президентът. 

Плевнелиев заяви, че кани представители на гражданските организации. "Предлагам – сядаме заедно, посочваме проблемите, работим заедно, решения, резултати”, заяви държавният глава.

„Служебното правителство ще бъде шанс за протестиращите, за гражданите, за неправителствените организации, шанс да насочим посоката, да зададем приоритетите, да дадем пример за граждански контрол, който е занижен”, заяви Плевнелиев.

„Искаме да работим за доверие. Хората, които ще бъдат министри, трябва да вдигнат нивото на доверие – че са надпартийни, че са експерти и че ще са полезни. Търся резултати изцяло в интерес на гражданите и националните приоритети”, заяви държавният глава.

На въпрос за информацията относно готвения от Ахмед Доган атентат срещу Бойко Борисов и писмо до президента от лидера на ДПС Лютви Местан държавният глава заяви: „Много искам институциите в България да работят добре за всички. От тази гледна точка не е необходимо едно писмо да се връчи лично на президента, за да може той да задвижи нещо. Това писмо е предоставено на президентската институция, то ще бъде обработено по каналния ред и ще бъде дадена информация по реда, по който се дава. С това писмо ще покажем, че институциите работят в рамките на правилата”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика