Незаконните басейни на Емо Фаса в Несебър не били престъпление

02 септември 2013 в 17:22 4244 8

Емил Димитров. Снимка: БГНЕС (архив)
Емил Димитров. Снимка: БГНЕС (архив)

Прокурорската проверка на скандала със заграбената от хотел на бившия гербер Емил Димитров земя в Несебър е  прекратена с мотив, че не са открити данни за престъпление, съобщи „Биволъ“.

Става въпрос за случая със заграбен терен от 2.5 декара между хотел „Хавай“ в Несебър (на фирма „Експрес турс“ - официално собственост на майката на Димитров Елеонора и на съдружника му Славян Теофилов), който бе разкрит покрай скандала „Дюнигейт“ и продажбите на държавни гори в началото на годината. Теренът до хотела е част от държавния горски фонд и през 2011 г. фирмата-собственик на сградата е започнала процедура по купуването му от държавата. Заради шума около продажбите на гори от земеделското министерство, заради който сделките бяха спрени, продажбата и досега не е приключила. Въпреки това на терена вече са построени басейни и бар, към хотела. Хотелът и досега ползва незаконните съоръжения върху на практика присвоената държавна земя.

За да го придобие, фирмата е започнала процедура по текст от Закона за горите, който гласи, че промяна на предназначението на терени от горския фонд се допуска за строеж на пристанища, гари, ферми, примишлени предприятия, хвостохранилища, язовири, сметища пречиствателни станции и др. Не е известно като какво съоръжение е бил класифициран басейнът от Регионалната дирекция по горите в Бургас, която разглежда заявленията за строителството – дали като хвостохранилище или язовир, но щом процедурата е била официално открита, очевидно е бил счетен за публично значим инфраструктурен обект.

Четири прокуратури са били ангажирани за проверката на случая. В началото на годината след публикация на „Биволъ“ за скандала община Несебър констатира незаконните строежи и през април кметът издаде четири заповеди за премахване на построеното. В момента те се обжалват в съда от „Експрес турс“.

Първоначално местната прокуратура не се самосезира за случая, въпреки, че според Наказателния кодекс (чл. 323а) строежите върху обработваема, земеделска земя или пасище без право на това е престъпление и се наказва със затвор до 2 години и глоба от 1 000 – 3 000 лева.

Редакцията на „Биволъ“ сезира Окръжна прокуратура – Бургас. Окръжните прокурори обаче препратиха преписката на Софийската градска прокуратура, с мотив, че Димитров е депутат, и случаят не е в компетенциите й. Тогава начело на СГП беше близкият до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов прокурор Николай Кокинов.

След като Димитров вече не беше депутат, преписката е била препратена на Районната прокуратура – Бургас. А оттам през юни е разпределена към Районна прокуратура – Несебър.

През юли прокурор Панталеева от районната прокуратура е постановила спиране на наказателното производство на основание, че няма данни за престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика